AKTUELNO

Njoj sada prete i KRVAVIM BOŽIĆEM!

Darko Kovačević Daruvarac, Zadranin koji je pretukao 18-godišnju devojku u kafiću u tom gradu, pušten je na slobodu nakon šestomesečnog pritvora, što je prema pisanju hrvatskih medija proslavio u istom lokalu gde je se brutalno iživljavao nad tinejdžerkom.

Radilo se o desetak osoba koji su priredile slavlje za njega, za njegov izlazak - rekao je Ivica Basar, prijatelj pretučene devojke, za RTL.

- Taj nažalost sotonistički čin se održao, jer ja to ne mogu drugačije nazvati. Teško mi pada činjenica da neko ko ima dete slavi izlazak nekoga ko je naudio tuđem detetu - dodaje Ana Gurlica, majka pretučene tinejdžerke.

Prvu noć Daruvarčeve slobode i činjenicu da živi svega 300-ak metara dalje, žrtva i njena porodica su teško podnele.

- Dosta nas je strah, bez obzira što je policija ispred zgrade konstantno. Nije spavala, prima pretnje i dalje i sad je primila pretnju preko Instagrama, s lažnih profila i tako dalje. Pisali su nam da ćemo imati krvavi Božić - kaže Ana Gurlica, majka pretučene devojke.

Oslobođen zbog japanki?

Iako je skoro ubio tinejdžerku u zadarskom kafiću, Daruvarac je u pratnji policije izašao iz pritvora, jer je prošlo šest meseci, što je maksimalan zatvor za nanošenje teških telesnih povreda, krivično delo za koje je osumnjičen.

Sud mu je odredio mere opreza prema kojima ne sme da napušta Zadar, niti da kontaktira sa žrtvom. Sledeća rasprava zakazana je za 9. januar. Da je krvnički napad na početku procesa okarakterisan kao pokušaj ubistva, a ne kao nanošenje teških povreda,

Daruvarac bi mogao da dobije kaznu od najmanje pet godina zatvora, a time bi se i rok boravka u istražnom zatvoru produžio na 12 meseci, piše "Jutarnji list".

Sud je ceo slučaj kvalifikovao kao nanošenje teških telesnih povreda, jer je Daruvarac kobne večeri bio bos - japanke je ostavio sa strane. Da je bio u teškoj obući bio bi optužen za pokušaj ubistva.

Za očigledne slabosti u pravosudnom lancu, poput direktnog obraćanja sudije Daruvarcu u pritvoru i činjenice da je upravo Daruvarčev advokat ujedno i advokat supruga sudije Mitre Meštrović, što je i usporilo suđenje, odgovorni su nadležni predsednici sudova koji su trebali to da zaustave u startu, smatraju stručnjaci.

Podsetimo, Kovačević je devojci slomio kosti lica, nosa, zube, a glavom joj je razbio i lavabo u kafiću gde se sve odigralo. Da stvar bude gora, mnogi prisutni, uključujući i vlasnicu kafića, nisu uopšte reagovali, čak su štitili nasilnika. Konobarica koja je prisustvovala jezivim scenama, svedočila je da je devojci "sve otpadalo s lica" i da su rane bile potpuno otvorene.

U čitanju optužnice čulo se da je Daruvarac, na opasku gosta kafića da prestane jer će je ubiti, odgovorio: "To i želim".

Policija ga je uhapsila tek sledećeg dana, 12 sati nakon brutalnog napada i nakon angažmana majke prebijene devojke.

#Devojka

#Nasilje

'