AKTUELNO

Muškarac, čije ime nije saopšteno, koji je rano jutros srušio spomenik narodnom heroju NOB Radetu Končaru, čeka hirurška intervencija, nakon što ga je spomenik koji je rušio priklještio.

Šef odeljenja traume u splitskoj bolnici, Bruno Lukšić izjavio je da je muškarac star 65 godina zadobio teške povrede i da ga čeka operativni zahvat.

- Nama je u ranim jutarnjim satima doveden pacijent s težom telesnom povredom, koji ima prelom određenog dela tela, nastao delovanjem mehaničke sile - rekao je Lukšić, prenela je HINA.

Rekao je i da je stanje povređenog stabilno, ali da će biti podvrgnut operativnom zahvatu čime će povreda biti sanirana.

I dok gradske službe popravljaju nastalu štetu, policija je završila uviđaj i čeka oporavak muškarca kako bi sa njim obavila razgovor.

Rušenje spomenika Končaru najoštrije je osudila gradska uprava ocenivši da je reč o činu neodgovornog pojedinca koji ne izražava mišljenje građana "slobodnog i tolerantnog" Splita.

- Verujemo da će nadležne institucije primereno kazniti počinitelja. Grad Split je jutros, po saznanju o ovom činu angažovao firmu koja će nakon policijskog uviđaja sanirati štetu i spomenik vratiti u prvobitno stanje - saopštila je uprava grada.

Foto: Tanjug

Predsednik Udruženja antifašista i antifašističkih boraca Splita Josip Milat kaže da rušenje spomenika Končaru nije samo vandalski i necivilizacijski čin pojedinca.

- I malom detetu je jasno da nekoliko hiljada srušenih, devastiranih i po nekoliko puta oskrnavljenih spomen obeležja antifašizmu, ne samo u Splitu nego širom Lijepe Naše, nije moguće svesti na dela neodgovornih pojedinaca - kazao je Milat.

Prema nekim informacijama, od poslednjeg rata u Hrvatskoj je srušeno više od 3.500 spomenika podignutih heroijima borbe protiv fašizma.

I dok povređenog čeka operacija, društvenim mrežama šire se razni duhoviti i manje duhoviti komentari: "Lomi noge fašistima i 76 godina nakon što su ga streljali", jedan je od tvitova.

Novinarka Maja Sever je na tviteru napisala:"Opet je krenulo rušenje spomenika antifašistima. Ali, za razliku od devedesetih, ovoga puta spomenici uzvraćaju. Čuvajte noge, gadovi".

Poitičkarka Anka Mrak Taritaš je napisala:"Rade Končar se i dalje junački brani od okupatorske čizme. Eto, to su narodni heroji, deco. Milosti ne traže niti bi je dali". A tviteraš Goran Vojkovic je u svom postu napisao da je "Rade Končar sam zadržao ustašu do dolaska policije".

#Spomenik

#Srbija

'