AKTUELNO

Kako navodi list, Plenkovićeve najave o 2018. godini kao godini reformi samo su šuplja priča koju dokazuju i činjenice - Hrvatska je pala na Duing biznis listi, prosečno vreme pokretanja biznisa u Hrvatskoj je 22,5 dana, u Srbiji 5,5 dana, a najgora situacija je sa dozvolama za gradnju: Hrvatska zauzima 159. mesto u svetu, dok je Srbija na 11. poziciji.

Grandiozne najave Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske, da će 2018. biti godina reformi, nisu bile ništa nego šuplja priča, piše danas Poslovni dnevnik, i dodaje da to nije zlonamerna interpretacija već refleksija pada na lestvici Duing biznis liste Svetske banke.

- Sa prošlogodišnjeg 51. mesta po lakoći poslovanja, Hrvatska je u 2018. nazadovala na 58. među 190 zemalja. I to u godini velikih reformi - navodi list.

Može se debatovati o metodologiji i kriterijumima, ali su oni isti za sve, konstatuje se u tekstu i napominje da to naposletku ne menja činjenicu da je lestvica jedan od alata investitoru za odluku hoće li doneti kapital, "know-how" i otvoriti radna mesta u Hrvatskoj ili negde drugde.

Prosečno vreme pokretanja biznisa u Hrvatskoj je 22,5 dana, u susednoj Srbiji 5,5 dana, a u Sloveniji osam dana. To savršeno oslikava dva područja koja ostaju rak-rana i koče napredak - pravosuđe i javna uprava.

Iako se, recimo, ime firme može elektronski registrovati na trgovačkom sudu, istom tom sudu u proseku treba dve nedelje za izdavanje papira. A, bez njih je nemoguće otvoriti račun u banci ili napraviti pečat, dodaje Poslovni.

Najlošija situacija je, kako ocenjuje, s dozvolama za gradnju (159. mesto na svetu) kod kojih su umesto pojednostavljenja dodata četiri nova postupka pa proces traje 146 dana i košta 10 posto investicije.

- Srbija je, primera radi, na 11. mestu s procesom koji traje tačno 40 dana kraće, a košta niti dva posto investicije. Iako je u Sloveniji proces još 100 dana duži nego kod nas, čak je 3,5 puta jeftiniji. Takvih je primera more. Istina je jednostavna i brutalna: Hrvatska ima mlitav napredak, drugi se naprosto više trude - piše list.

Krajnje vreme da Vlada shvati da Hrvatska nije bogomdana i da investicije ne privlače prirodne lepote već lakoća poslovanja, zaključuje se u tekstu.

#Andrej Plenković

#Ekonomija

#Hrvatska

#Srbija

'