AKTUELNO

Savet Evrope zatražilo od Hrvatske da zaustavi kolektivno proterivanje i policijsko nasilje nad ilegalnim migrantima, piše Index.hr.

Domaće i strane nevladine organizacije već mesecima, kako piše taj portal, optužuju hrvatsku vladu za nehuman odnos snaga bezbednosti prema migrantima s Bliskog istoka koji preko Hrvatske pokušavaju da stignu do bogatijih zemalja zapadne Evrope. Zagreb te optužbe odbacuje, tvrdeći da ima jednu od najobučenijih evropskih policija koja profesionalno čuva granice EU.

Međutim, poverenica za ljudska prava SE Dunja Mijatović više veruje domaćim aktivistima, UNHCR-u, ocjenjujući informacije nevladinog sektora "doslednima i utemeljenima".

- Pozivam hrvatske vlasti da otvore hitne, dosledne i nezavisne istrage svih zabeleženih slučajeva kolektivnog proterivanja i navoda o nasilju nad migrantima, kao i ostalih krivičnih dela poput krađe, kao i da poduzmu sve nužne mere kako bi se takvo ponašanje zaustavilo i sprečilo - napisala je Mijatović u pismu premijeru Andreju Plenkoviću.

- Takođe, pozivam vlasti da svima koji žele da zatraže azil osiguraju pošten postupak - dodala je.

Šta kažu podaci UNHCR-a

Prema UHNCR-u, Hrvatska je od početka 2018. kolektivno proterala 2.500 migranata. Njih 1.500 prijavilo je da im nije bilo omogućeno da zatraže azil, a 700 se požalilo na premlaćivanje i na krađu novca i mobilnih telefona.

Pučka zaštitnica građana Lora Vidović navela je u izveštaju za 2017. da vlada Hrvatske nije odgovorila na njene zahteve za informacijama o istragama o policijskom nasilju nad migrantima.

Mijatović u pismu premijeru kaže da je svesna izazova s kojima se Hrvatska susreće, ali ističe i da svi napori u upravljanju migracijama moraju biti u skladu s vladavinom prava i obvezujućim međunarodnim pravnim načelima.

- To se posebno odnosi na apsolutnu zabranu mučenja te nehumanog i ponižavajućeg ponašanja ili kažnjavanja prema članu 3. Evropske konvencije o ljudskim pravima te zabranu kolektivnog proterivanja (članak 4. protokola 4 konvencije) koji se odnosi podjednako i na tražioce azila i na ilegalne migrante - rekla je Mijatović.

Zvaničnici negiraju

Ministarstvo unutrašnjih poslova ove godine je zabeležilo 3.200 ilegalnih prelazaka granice, za četvrtinu više nego prošle godine.

- Ovo je jedna od najsposobnijih i obučenijih graničnih policija u Evropi. 6.500 ljudi fleksibilnih i profesionalnih. Znamo da se nosimo s kriznim situacijama - rekao je nedavno ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

- Hrvatski policajci rade po zakonu. Zakon je takav da policija štiti granicu od državnih migracija. Ne samo da je to hrvatski zakon, to je i šengenski zakon - istakao je on.

#Hrvatska

#Migranti

'