AKTUELNO

Dvanaestogodišnja deca mogu iz svoje sobe da naruče drogu iz Kine i to se praktikuje u Istri, pogotovo u Puli, piše Glas Istre.

Za kupovinu i primopredaju droge više nisu potrebni ulični dileri. Inteligentan i sofisticiran pristup obezbeđuje nabavljačima i kupcima anonimnost i smanjeni rizik.

Radi se o novoj vrsti spida koji je drugačiji od onog koji je bio na tržištu pre 20 godina. Proizvodi se kao sirovina u Kini sa sve češće mešanim hemijskim sastavom. Na kućnu adresu maloletnicima stiže kao bezazlena pošiljka, poput maske za mobilne telefone.

Internet je medij kojim spid stiže u Istru. Takav način trgovanja drogom koristi deo interneta koji se naziva "dark web ili podzemni internet".

Upućeni u ovu problematiku kažu da su društvo i maloletnici izloženi sasvim novom obliku nabavke droga koja podrazumeva tajnost i zatvorene krugove u koje je teško ili nemoguće prodreti.

U Puli se medu maloletnicima od 14 do 18 godina, uz tradicionalno i konstantno prisutnu marihuanu, sve više koristi i spid, dodaje list.

#Droga

#Hrvatska

#Internet

#deca

'