AKTUELNO

Slovenački poslanici u Evropskom parlametu uputili su otvoreno pismo predsedniku Evropske komisije u kojem ga pozivaju da od Hrvatske nedvosmisleno zatraži primenu odluke Arbitražnog suda o kopnenoj i morskoj granici između dve države.

Slovenački poslanici su upozorili i na posledice koje nečinjenje po ovom pitanju može imati i na Zapadni Balkan.

- Tišina u ovom pitanju predstavlja opasan primer i za zemlje Zapadnog Balkana i šalje poruku da se ono što je dogovoreno ne mora nužno i poštovati. Uzimajući u obzir složenost odnosa širom regiona, to bi moglo imati ozbiljne posledice za budućnost regiona Zapadnog Balkana i njegovu stabilnost - poručili su poslanici u otvorenom pismu Junkeru.

Evropski poslanici Tanja Fajon, Ivo Vajgl, Franc Bogovič i Igor Šoltes u pismu predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru izneli su veliku zabrinutost zbog činjenice da Evropska komisija ne izvršava svoju obavezu da poštuje, zaštiti i promoviše vladavinu prava koja je najvažniji zajednički imenitelj Evropske unije i šire međunarodne zajednice.

- Mi smo veoma zabrinuti zbog ponašanja Komisije u slučaju pravno obavezujuće arbitražne odluke kojom je Arbitražni sud odredio kopnenu i morsku granicu između Republike Slovenije i Republike Hrvatske. Nedostatak transparentnosti i neaktivnost Komisije veoma su zabrinjavajuć i štetni za vrednosti i kredibilitet Unije. Štaviše, to šalje pogrešnu poruku da je ignorisanje vladavine prava nešto što je danas prihvatljivo u Evropi - navode slovenački poslanici u EP.

Oni dodaju da je pravna služba savetovala Evropsku komisiju da podrži položaj Slovenije u sporu sa Hrvatskom, ali da je sam Junker odlučio da o tome ne razgovara.

- Ovo pitanje je test ne samo za Evropsku komisiju, već i za Evropsku uniju kao takvu, jer ako ne može zaštititi vladavinu prava unutar Unije, onda teško da može biti u mogućnosti da drži lekcije drugim entitetima u međunaodnoj zajednici, uključujući zemlje kandidate - piše u tekstu pisma upućenog Junekru.

U zaključku slovenački poslanici pozivaju predsednika Evropske komisije da nedvosmisleno i transparentno zatraži od Hrvatske da poštuje vladavinu prava i sprovodi obavezujuću arbitražnu odluku bez daljeg odlaganja.

Arbitražni sud za granični spor između Hrvatske i Slovenije odlučio je prošle godine da Slovenija kroz hrvatske teritorijalne vode dobije spojnicu svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora, te da joj pripadaju tri četvrtine Piranskog zaliva što predstavlja i konačnu odluku o razgraničenju Hrvatske i Slovenije na kopnu i na moru. Hrvatska se ranije povukla iz postupka i naglasila da neće sprovesti sadržaj presude.

#Evropska komisija

#Hrvatska

#Slovenija

'