AKTUELNO

Pevač Marko Perković Tompson, HOS-ov zapovednik Marko Skejo, bivši političar Zdravko Tomac i još sedam osoba podigli su privatne tužbe protiv Saše Miloševića i Tamare Opačić, urednika biltena Srpskog narodnog veća optužujući ih da lažu i falsifikuju podatke.

Deo tog društva okupio se u sredu pred ulaznim vratima u Hrvatski sabor, ali nisu izazvali reakcije bilo koga, jer nikoga najave takvih tužbi više i ne interesuju.

Bilten SNV svake godine donosi godišnji pregled napada na Srbe u Hrvatskoj, a statistika ukazuje da je pritisaka, uvredljivih ispada i agresivnih napada nažalost sve više. U samom biltenu vrlo su precizno navedeni datumi i događaji koji mogu da se okvalifikuju kao napadi na Srbe, a te podatke koriste i ugledne svetske agencije specijalizovane za zaštitu ljudskih prava.

I upravo radi te istine, Tompson i drugovi su podneli tužbe.

Foto: Tanjug

- Zbog onoga što se godinama ponavlja u biltenu SNV, neovlašćeno i bez argumenata, u kontekstu mržnje, rasizma, šovinizma, neofašizma, kako se kvalifikuje čitav niz ljudi godinama, odlučili smo tome reći dosta. Ljude koji su preuzeli arbitražnu poziciju odlučili smo usmeriti na hrvatsku državu koja je jedina u ovoj zemlji ovlašćena za arbitriranje tih naziva i činjenica - poručili su predstavnici "desetorke" koja se obratila sudu tužbama.

Ispred Sabora su "grmeli" kako je bilten SNV poligon za širenje mržnje i pozivanje na nasilje, iako su u njemu, recimo, i fotografije krajnje šovinističkih grafita koji se protiv Srba ispisuju u gotovo svim hrvatskim gradovima.

- Bilten brani agresorske težnje u Hrvatskoj i svaka kritika koja je upućena smatra se napadom na srpsku zajednicu, nasiljem, pretnjom nasiljem, govorom mržnje i tome slično. Reč je o časnim ljudima koji su poznati hrvatskoj javnosti, koji iza sebe imaju vrlo kvalitetne radove, od naučnih do umetničkih, do političara koji su stvarali hrvatsku državu - rekao je advokat Mate Knezović.

Treba podsetiti da je reč o veoma "uglednim" tekstovima iz grafitima na koje bilten upozorava, gde je napis "Srbe na vrbe" samo najblaži oblik "književnog dela".

Tako je "desetorka" zaključila da "hrvatski intelektualci i hrvatski narod više ne smeju da ćute pred klevetama protiv njih", podneli su tužbe, ali se pred Saborom niko nije pridružio da ovu grupu podrži.

Milorad Pupovac u sredu je uputio oštru kritiku vođstvu Hrvatske televizije nakon što je emitovan prilog, a zatim vrlo kratak demanti, na tvrdnje da nije postojao dečji logor u Jastrebarskom, već da je reč o mestu opisanom kao odmaralište za decu. Pupovac podseća da su tamo ustaše ubile 400 dece.

#Marko Perković Tompson

#ustaše

'