AKTUELNO

U Srbiji počinjemo dan sa nižim temperaturama, vadimo zimske jakne, u Bosni je još juče napadao sneg, ali u Hrvatskoj imaju najviše problema sa preuranjenom zimom.

Još se ni septembar nije okončao, a vozači su skidali led sa stakala automobila u Hrvatskoj.

Foto: Pixabay.com

Nagla i prilično drastična promena vremena zahvatila je juče celu Hrvatsku i donela snažnu kišu, olujne udare bure i znatan pad temperature. Vremenske nepogode uzrokovale su štetu u priobalju. Jutros se nastavila oštra i septembarska zima, koja preskočila je jesen, pa je u 7 sati na Zavižanu izmereno je -1,9 stepeni, dok je "minus" zabeležen i u Bednji. Tamo je bilo -0,6.

Vozači su strugali led sa stakla automobila. Oglašen je i crveni meteoalarm za Velebitski kanal i to zbog vrlo jake bure.

Na Jadranu je jaka do olujna bura, a zemlju očekuju udari vetra između 65 i 150 kilometara na sat.

Foto: Tanjug

PAO REKORD

- Reč je o pravom pravcatom arktičkom prodoru, jezik hladnoga vazduha proteže se ka nama iz polarnog kruga. Za vikend nas je samo dotaknuo, a u ponedeljak se već pružio skroz do krajnjeg juga zemlje, nakon snažnog pada temperature i dizanja bure koji su, videli smo, izazvali haos u Splitu, i dubrovačko je područje imalo sličan scenario - objasnila je meteorolog Dunja Mazoko Drvar pa dodala kako se najgore može očekivati u sredu.

Kako piše Dalmacija Danas, orkanski udari vetra od 155 kilometara na sat je zvanično najjači udar bure ili nekog vetra ikada izmeren u septembru, čak se radi i o jednom od dvadesetak najjačih udara od početka službenih meteoroloških merenja.

#Hrvatska

#Nevreme

'