AKTUELNO

Kratko nakon što je Kolnda Grabar Kitarović bila kritikovana, ali i osvojila "simpatije" mnogih svojim ponašanjem i navijanjem za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Rusiji, švajcarski list Tages-ancajger (TA) objavio je opširni članak o svim gafovima hrvaske predsednice.

Povodom nedavnog intervjua za austrijski Klajne cajtung, hrvatska predsednica je govorila o izbeglicama i bivšoj Jugoslaviji, a TA u tekstu “Blamaže jedne predsednice”, da je ona "osudila izbeglice i blamirala se bizarnim izjavama o staroj Jugoslaviji", uz pitanje: "Šta se to događaja s hrvatskom predsednicom.

List podseća da je Grabar Kitarović na Svetskom prvenstvu u fudbalu u Rusiji bila " zapaženija od Maradone” i da se “grlila s oznojanim i polugolim fudbalerima", ali da se sve to “patriotski usmerenim Hrvatima svidelo”.

Sve to se, međutim, promenilo njenim izjavama za Klajne cajtung kada je u intervjuu, kako se navodi, "napala izbeglice i migrante" opisujući ih kao "muškarce u borbenim godinama” i da je Evropska unija “primila pogrešne izbeglice”.

Švicarski list zatim podseća da je u proteklih pola godine u Hrvatskoj poginulo više od deset izbeglica i da nevladine organizacije izveštavaju da hrvatska policija prema izbeglicama i migrantima na granici ka BiH primenjuje silu.

- Hrvatska predsednica je ušla u ofsajd izjavama o star, socijalističkoj Jugoslaviji, čiji je deo bila Hrvatska do proglašenja nezavisnosti 1991. godine - piše TA.

U ironičnom tonu list navodi i izjavu Grabar Kitarović da u bivšoj Jugoslaviji Hrvati nisu smeli da se izjašnjavaju kao Hrvati, već su morali da dolaze iz Hvatske".

Foto: Tanjug

- Zašto predsednica laže, zapitali su se novinari portala Index, a nisu bili jedini - piše TA.

- Jugoslavija sigurno nije bila socijalistički raj, ali ni tamnica naroda kako je opisuju hrvatski nacionalisti, a sada i hrvatska predsednica. Svako se mogao izjasniti o svojoj nacionalnosti i religiji, izvodila se hrvatska himna Lijepa naša, a čak se i Tito izjasnio kao Hrvat u svom venčanom listu - naveo je švajcarski list.

Naročito su, primetili su, bizarne tvrdnje hrvatske predsednice da u Jugoslaviji nije bilo izbora jogurta i da je vlastima moralo da se prijavljuje unapred koliko će neko hleba da pojede.

TA podseća da Kolindu sldeće godine čekaju predsednički izbori i da ona zapravo “pokušava da mobilizuje svoju nacionalističku klijentelu”.

List podseća i da Grabar Kitarović voli da sluša Marka Perkovića Tompsona, pevača koji na svojim nastupima glorifikuje ustaštvo, a mediji ga nazivaju "bardom mržnje".

Podsećaju i da je jedan od njenih prvih poteza po dolasku na predsedničku funkciju bilo uklanjanje Titove biste s Pantovčaka.

Spominju i slučaj kad se Kitrović izvinila Hrvatima kada je u Dubrovniku deci donela na poklon čokoladice proizvedene u Srbiji.

- Hrvatska predsednica ne deli proizvode nekadašnjeg agresora, obećala je da će to popraviti - rekla je tada podseća TA.

List piše i o izjavama hrvatske predsednice tokom posete pripadnicima ustaške emigracije u Argentini, kada je rekli da su oni u toj zemlji našli “prostor slobode”.

TA je za kraj Grabar Kitarović preporučio čitanje Miroslava Krleže, uz opasku da je u bivšoj Jugoslaviji, još 1975. bilo više od 80 različitih vrsta jogurta i sličnih mlečnih proizvoda, pozivajući se na zvanične podatke iznete u časopisu Mlekarstvo.

- Hrvatska predsednica je tada imala osam godina - podsetio je TA.

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

#blam

'