AKTUELNO

Kao da je važnije učiniti Srbiji štetu nego Hrvatskoj korist, ocenio je bivši hrvatski predsednik.

Nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da veliki deo hrvatske politike, pa i javnosti, ima kompleks zbog Srbije i svoje hrvatstvo meri spremnošću da se po svaku cenu suprotstavlja Srbiji i Srbima – čak i kada je očigledno da je to protiv hrvatskih nacionalnih interesa.

Videli smo, kaže Josipović, kako se neslavno završio pokušaj blokade zbog tzv. univerzalne nadležnosti. Nakon što su EU i SAD "izribali" premijera i predsednicu, odmah su počeli da trasiraju put odustajanja i od ove poslednje blokade.

Smatra da je opravdano to što Hrvatska traži da hrvatska manjina u Srbiji ima pravnu poziciju potpuno jednaku onoj koju srpska zajednica ima u Hrvatskoj. Smatra da u vezi sa tim ne treba da bude kompromisa. Napominje da se to ne može ostvariti blokadom već pregovorima.

Josipović kaže da je "ustaška zmija" u toj zemlji personifikacija ustašofilije, koja viri iz očiju mnogih, sikće na sportskim terenima, javlja se kroz desne portale, ali i kroz pojedine tekstove u tzv. mejnstrim medijima. Podseća na to da je upozoravao na opasnost desnog radikalizma, koji je jačao kroz ustašofiliju, i ističe da je razočaran premijerom Andrejem Plenkovićem, koji takođe, čini se, u istu ravan stavlja ustaštvo i antifašizam

- Za sav demokratski svet, 'Za dom spremni' ima samo jednu, ustašku konotaciju. Naravno da taj pozdrav provocira i da ga treba ukloniti iz javnog života. Nije u pitanju da poginuli veterani treba da imaju naše poštovanje i sećanje, bez obzira na to u kojoj su jedinici bili - objašnjava Josipović izražavajući sumnju da su oni birali oznake i nazive nekih jedinica vezanih za ustaštvo.

S. P.

Upitan ima li "Za dom spremni" dvostruku konotaciju, kako kaže premijer Andrej Plenković, i kako komentariše izjavu Bože Petrova da natpis treba da se ukloniti ako provocira, Josipović odgovara da taj pozdrav ima samo jednu konotaciju.

#Hrvatska

#Ivo Josipović

#ustaše

'