Info
ZABAVA

vesti

Josipović: Hrvatska politika i javnost imaju kompleks zbog Srbije


Kao da je važnije učiniti Srbiji štetu nego Hrvatskoj korist, ocenio je bivši hrvatski predsednik.


Nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da veliki deo hrvatske politike, pa i javnosti, ima kompleks zbog Srbije i svoje hrvatstvo meri spremnošću da se po svaku cenu suprotstavlja Srbiji i Srbima – čak i kada je očigledno da je to protiv hrvatskih nacionalnih interesa.

Videli smo, kaže Josipović, kako se neslavno završio pokušaj blokade zbog tzv. univerzalne nadležnosti. Nakon što su EU i SAD "izribali" premijera i predsednicu, odmah su počeli da trasiraju put odustajanja i od ove poslednje blokade.

Smatra da je opravdano to što Hrvatska traži da hrvatska manjina u Srbiji ima pravnu poziciju potpuno jednaku onoj koju srpska zajednica ima u Hrvatskoj. Smatra da u vezi sa tim ne treba da bude kompromisa. Napominje da se to ne može ostvariti blokadom već pregovorima.

Josipović kaže da je "ustaška zmija" u toj zemlji personifikacija ustašofilije, koja viri iz očiju mnogih, sikće na sportskim terenima, javlja se kroz desne portale, ali i kroz pojedine tekstove u tzv. mejnstrim medijima. Podseća na to da je upozoravao na opasnost desnog radikalizma, koji je jačao kroz ustašofiliju, i ističe da je razočaran premijerom Andrejem Plenkovićem, koji takođe, čini se, u istu ravan stavlja ustaštvo i antifašizam

Upitan ima li "Za dom spremni" dvostruku konotaciju, kako kaže premijer Andrej Plenković, i kako komentariše izjavu Bože Petrova da natpis treba da se ukloniti ako provocira, Josipović odgovara da taj pozdrav ima samo jednu konotaciju.

 - Za sav demokratski svet, 'Za dom spremni' ima samo jednu, ustašku konotaciju. Naravno da taj pozdrav provocira i da ga treba ukloniti iz javnog života. Nije u pitanju da poginuli veterani treba da imaju naše poštovanje i sećanje, bez obzira na to u kojoj su jedinici bili - objašnjava Josipović izražavajući sumnju da su oni birali oznake i nazive nekih jedinica vezanih za ustaštvo. 

S. P.

Komentari • 0


povezane vesti