AKTUELNO

Ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je danas da očekuje da sud u Londonu odobri izručenje Hrvatskoj osnivača Agrokora Ivice Todorića.

- Mislim da u celom postupku koji je dosad vođen u Londonu stvari idu u smeru izručenja. Moram priznati da to i očekujem - rekao je Bošnjaković novinarima u Zagrebu upitan o mogućem izručenju Ivice Todorića koji se u Hrvatskoj sumnjiči za finansijske malverzacije u koncernu Agrokor.

Na pitanje u kom bi roku Todorić mogao da bude izručen, ako takva odluka bude doneta, Bošnjaković je odgovorio da bi to bilo vrlo brzo.

- Ako do toga dođe stvar je tehnike kako to realizovati između našeg Minstarstva unutrašnjih poslova i britanskog nadležnog tela…. Ne znam je li to 10 ili 20 dana, ne zavisi od mene - rekao je ministar.

Visoki sud u Londonu je krajem jula odbio Todorićevu žalbu na prvostepenu presudu iz aprila prema kojoj on treba da bude izručen Hrvatskoj. Sud nije prihvatio argument Todorićeve odbrane da je žrtva političkog progona.

Njemu je, međutim, za sutra, 6. septembra odobrena još jedna prilika da pokuša da uveri sud da promeni mišljenje. Ukoliko u tome ne bude uspeo, odluka o izručenju postaće pravosnažna.

Todorić je uhapšen u novembru prošle godine u Londonu gde je pobegao po izbijanju afere Agrokor, a na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska.

Hrvatsko tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izveštaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijardi kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna poternica.

#Hrvatska

#Ivica Todorić

#Izručenje

'