AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da su hrvatski veterani pretnjama i protestima stvorili atmosferu straha i nesigurnosti kod potencijalnih učesnika Trećeg festivala ojkača u Petrinji čije je održavanje odloženo.

Linta u izjavi navodi da su hrvatski veterani i u slučaju Petrinje pokazali da su stvarna vlast u Hrvatskoj, a odlaganje festivala, kako smatra, predstavlja "još jedan u nizu dokaza fašizacije Hrvatske".

- Jedan od razloga zahteva hrvatskih veterana za zabranom održavanja festivala jeste činjenica da je organizator festivala Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta" - ocenio je Linta.

On smatra da su pola miliona hrvatskih veterana, uz Katoličku crkvu i političke stranke desne orjentacije, "glavni nosioci javnog širenja ustašluka i mržnje prema svemu što je srpsko".

- Nadležne institucije u Hrvatskoj ni ovaj put nisu reagovale što je još jedna potvrda da su samo običan servis veteranske populacije i da zbog toga otvoreno krše sopstveni Ustav, zakone i međunarodne standarde - naveo je Linta.

On podseća da je Hrvatska još 2010. godine uspela da ojkanje stavi na UNESKO listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine, jer je, kkao kaže, tobože njihova, što je očigledna neistina.

- Sve relevatne činjenice pokazuju da je ojkača, čiji su tvorci krajiški Srbi, sastavni deo srpske kulturne baštine koju hrvatska država nastoji da otme i ukrade - ocenio je Linta.

On je istakao da je pozitivno što je ojkača zvanično upisana u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Takođe apeluje na Ministarstvo kulture i informisanja Srbije da ojkanje (ojkaču), kao jedno od prioriteta, predloži na listu UNESKA kao srpsku kulturnu baštinu.

Treći festival ojkača, koji je sutra trebalo da bude održan u Hrvatskom domu u Petrinji, odložen je za novembar ove godine, pošto je 12 od ukupno 13 prijavljenih grupa otkazalo svoje učešće, zbog protivljenja veterana poslednjeg rata koji su tražili njegovu zabranu ili izmeštanje.

#Miodrag Linta

'