AKTUELNO

U tekstu koji je napisao Milan Ivkošić stoji da je u logoru bilo obilje radionica u kojima su zatočenici mogli da pokažu i svoje kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda. Tako su u jednoj radionici izrađivani delovi za automobile i avione.

Tekst o Jasenovcu koji je napisao Milan Ivkošić u Večernjem listu, a u kojem stoji da je to bio radno rekreacijski kamp u kojem su se logoraši zabavljali, sramotan je, piše danas portal Index.hr. Portal ističe da svakom razumnom ovo izgleda toliko nadrealno da bi odmah mogao da pomisli da u kolumni Ivkosića to zapravo i nije tako napisano.

- Ali nažalost jeste. Tačno je tako napisano - navodi ovaj medij.

- U logoru je bilo obilje radionica u kojima su zatočenici mogli da pokažu i svoje kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda. Tako su u jednoj radionici izrađivani delovi za automobile i avione. Te su ga radionice činile radnim, rad je obelžavao svakodnevni život - započinje Ivkošić, kako navodi Index, najodvratniji deo svoje kolumne.

Jasenovac je, dakle, prema ovom desničarskom kolumnistu, kako Index predstavlja Ivkošića, bio mesto koje je zatočenicima, Jevrejima, Srbima, ustaškom režimu nepodobnim Hrvatima i drugima, omogućavao priliku za kreativnost, suprotno, eto, uvreženom mišljenju da je bila reč o zatočeništvu u kojem su ljudi terani na prisilan rad i ubijani.

- Ali u tom je životu bilo i nečega što je pronositeljima mita o isključivo zločinačkom Jasenovcu najteže priznati. To jest, u logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo nogometnih, koncerata, kazališnih predstava među kojima su izvođena i dela što su ih stvarali sami zatočenici - piše Ivkošić, prenosi Index.

I odmah na početku teksta Ivkošić, inače, navodi Index, notorni desničar koji ume i da se predstavlja kao novinar, Jasenovac takođe naziva - mitom. Na pitanje: Zašto, Index pše da najjednostavnije rečeno, Ivkošić misli da su se ustaše prema logorašima odnosili s velikom dozom ljudskosti.

Ne samo da su im dali sportski i kulturno-umetnički program nego su im dali da se razvijaju i naučno, prenosi Index.

Navodi i da je ushićeni Ivkošić oduševljen, primećuju, ustaškom upravom Jasenovca, jer kaže da su se logoraši bavili i naukom.

- Zatočenici su se bavili i naukom, a kad je Vuk Vernić, zatočeni profesor sociologije i statistike, od ustaškog rukovodstva zatražio da mu se nabave određene knjige iz Univerzitetske knjižre u - dobio ih je! - ushićeno prepričava oduševljenje ustaškom upravom Jasenovca Ivkošić.

Na čemu Ivkošić temelji svoje sulude i uvredljive zaključke, pita hrvatski portal i odgovara da je reč o knjizi izvesnog Igora Vukića, kojeg autor smatra "neobičnim autorom, Srbinom po nacionalnosti čiji su članovi porodice bili u jasenovačkom logoru, ali se njegovi tekstovi potpuno razlikuju od velike većine dosadašnjih o toj temi".

Vukić, konstatuje Index, inače, zaista jeste neobičan autor, ali iz sasvim drugih razloga.

Kako su ranije pisali hrvatski mediji, Vukić je filoustaški revizionist, inače, sekretar udruženja Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

Reč je o udruženju čiji se članovi svim snagama trude da opravdaju, umanje ili negiraju zločine ustaškog režima i NDH, a jedan od glavnih falsifikata koje promovišu je da je Jasenovac bio radni logor, a ne logor smrti, te da biti zatočenik u Jasenovcu i nije bilo toliko strašno.

U tom tonu je napisana i Vukićeva knjiga "Radni logor Jasenovac", koju je autor pre nekkoliko meseci promovisao na HRT-u, pod uredničkom palicom klerikalne desničarke Karoline Vidović Krišto, koja je, nakon tog njegovog gostovanja, smenjena s uredničke pozicije.

Vukić je, naime, u toj emisiji 13 minuta širio standardnu revizionističku propagandu, ističući, na primer, ''humanosti'' ustaša koji su u povodu rođendana Ante Pavelića pustili neke logoraše iz Jasenovca.

Ispričao je da je Jasenovac bio ''mesto internacije za protivnike NDH, koji su učinili nešto protiv te države'' te ''mesto internacije jedne grupe Jevreja", koji su tako - prema Vukićevoj verziji - zapravo bili spašeni od deportacije u nacističke logore.

Ludilu tu nije bio kraj, prenosi Index i podseća da je Vukić nastavio da priča da su 'zarobljeni partizani sa sobom u logor doneli tifus'' sa kojom se borio jedan zatočeni jevrejski lekar.

- Prema Vukićevoj logici, bolesni partizani su za jasenovačke logoraše bili veća pretnja od ustaških koljača, pa je dodao da je od tifusa - kojim su ga zarazili partizani - umro i logorski sveštenik Zvonimir Brekalo - podseća portal.

Inače, navodi se, Ivkošić istog tog Vukića opisuje kao "hladnog istraživača posve predanog činjenicama, bez ikakve negativne ili pozitivne strasti, opredeljivanja i pristranosti".

Dodaje da Vukić ne negira ustaške zločine u Jasenovcu, ali i da je "bilo i kažnjavanja ustaša koji su neke od njih pravili, a kazne su znale biti i streljanje".

Na kraju svoje kolumne Ivkošić, predvidljivo, umanjuje broj stradalih u Jasenovcu, a knjigu filoustaškog revizionista Vukića naziva "golemim doprinosom istraživanju istine o Jasenovcu očišćene od ideologizacije, pristranosti, afektivnosti i nasleđa koje čine velikosrpske i komunističke krivotvorine".

#Jasenovac

'