AKTUELNO

Županijski sud u Zagrebu danas je doneo konačnu odluku o zabrani štrajka u Kroaciji erlajnzu uz obrazloženje da sindikat Organizacije radnika te kompanije (ORCA) nije pregovarao u dobroj veri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora.

Sud je prihvatio tužbeni zahtev uprave nacionalnog avioprevoznika i utvrdio da je nezakonit štrajk koji je za 8. avgust najavio sindikat ORCA zahtevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru, prenosi Hina.

Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje Kroacija erlajnza saopštili su da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu.

ORCA je 3. avgusta najavila da će piloti, stjuardese i aviomehaničari Kroacija erlajnza 8. avgusta stupiti u štrajk jer vlada nije ispunila data obećanja, prvenstveno da će biti postavljena nova i kompetentna Uprava u punom mandatu kako bi nakon gotovo 20 meseci konačno potpisali kolektivni ugovor.

Uprava Kroacija erlajnza upozorila je da će štrajk izazvati gubitke do 800.000 evra po danu i pozvala sindikate i zaposlene da "razmisle o značaju i posledicama štrajka u ovom trenutku".

Hrvatska aviokompanija od septembra 2016. nema upravu, dosad su sprovedena tri konkursa, dva su poništena, a poslednji, iako je objavljen još u februaru još nije zaključen. Kompaniju vodi privremeni direktor.

#Zabrana

#Štrajk

'