AKTUELNO

U praksi to znači pojačane policijske patrole na mestima gde se održavaju javne manifestacije - posebno božićna događanja.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je Hrvatska podigla stepen bezbednosti zbog napada u Berlinu, te da time država daje svoj doprinos sigurnosti hrvatskih građana.

Plenković je na početku sednice vlade, koja je otvorena za javnost, najavio da će Hrvatska dobiti novu strategiju bezbednosti.

Hrvatski premijer je istovremeno osudio teroristički napad u Berlinu i ubistvo ruskog ambasadora u Ankari.

Bezbednosne mere u Hrvatskoj podignetu su na treći stepen, od ukupno četiri nivoa.

Zagrebački "Jutarnji list" objavio je da su se dan nakon napada u Berlinu, u Zagrebu sastali predstavnici Bezbednosno-obaveštajne službe, Vojne bezbednosno-obaveštajne agencije i zvaničnici policije, koji su zaključili da je potrebno podići nivo pripravnosti bezbednosno-obaveštajnih službi.

Odluku o tome donosi direktor policije, a ministar unutrašnjih poslova obaveštava premijera.

U praksi to znači pojačane policijske patrole na mestima gde se održavaju javne manifestacije - posebno božićna događanja. To znači i pojačnu kontrolu granice - kako graničnih prelaza, tako i granice po dubini prostora morske granice, kao i veću aktivnost specijalnih jedinica "kobri" i granične policije s termovizijskim uređajima.

Ovaj stepen pripravnosti podrazumeva i jaču i učestaliju koordinaciju i razmenu informacija između policijskih i obaveštajnih službi. Treći stepen pripravnosti poslednji je put u Hrvatskoj uveden u februaru posle terorističkog napada na aerodromu u Briselu, a pre toga nakon terorističkog napada u Parizu.

Odluka o podizanju stepena pripravnosti donesena je na osnovu opšte bezbednose situacije u Evropi i nedavnog ozbiljnog upozorenja američkog Stejt departmenta svim evropskim partnerima da postoji ozbiljna pretnja od terorističkih napada na prostorima gde se održavaju božićni sajmovi.

Č.N.

#Andrej Plenković

#Bezbednost

#Hrvatska

'