AKTUELNO

U vojno-policijskoj operaciji "Oluja" sa svojih ognjišta proterano je oko 250.000 krajiških Srba, a poginulo ili se vodi kao nestalo više od 2.000. Ovaj zločin Hrvati nazivaju velelepnom akcijom, dok ga Srbija obeležava kao sećanje na tragičan dan u istoriji svog naroda.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Kninu da 23 godine nakon vojno-policijske operacije "Oluja", Hrvatska šalje Srbiji i srpskoj manjini poruke istine, saradnje i mira, ali da Hrvatska želi i istinu o velikosrpskoj agresiji.

- Mi smo poslali brojne poruke u zadnje dve godine Srbiji u kojima želimo saradnju i mir, ali žželimo i istinu. Za sve nas je nesumnjivo da je veliku agresiju izvršio Slobodan Milošević i velikosrpski režžim na hrvatskoj teritoriji. Želimo da se srpska manjina u Hrvatskoj dobro oseća i radimo na tome stalno, stoga šaljemo poruke istine, saradnje i mira - izjavio je juče hrvatski premijer u razgovoru za HRT.

Foto: Tanjug

Razgovor je inače vođen ispred kninske tvrđave gde je sinoć održan prijem za ratne komandante iz hrvatskog Domovinskog rata.

- Došli smo u Knin da odamo počast. Oluja je najveća vojna pobeda u istoriji Hrvatske, u samo četiri dana oslobođeno je tri četvrtine okupiranog područja Republike Hrvatske - rekao je Plenković, posebno istakavši ulogu hrvatskih generala Mladena Markača i Ante Gotovine koji su odlikovani najvećim hrvatskim odlikovanjima, prenela je Hina.

Hrvatska predsednica uručila odlikovanja Gotovini i Markaču

Hrvatska predsednica koja je i vrhovni komandant hrvatskih Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović je penzionisanim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču na svečanosti u Kninu uručila najviše odlikovanje za, kako je rekla, izraziti doprinos obrani Hrvatske.

Predsednica Grabar Kitarović se sinoć u govoru obratila Gotovini i Markaču navodeći da joj je izuzetna čast i zadovoljstvo da im uruči ta odličja.

Foto: Tanjug

- Oluja je bila istorijska pobeda u punom smislu reči, a njena je važžnost utoliko veća što je postignuta u skladu s najvišim etičkim i civilizacijskim standardima - ocenila je hrvatska predsednica.

Hrvatska danas nastavlja u Kninu obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Srpsko narodno veće (SNV) je juče u Mokrom Polju, pored Knina, održalo komemoraciju u znak sećanja na ubijene i nestale pripadnike srpskog naroda tokom i nakon hrvatske vojnopolicijske akcije "Oluja".

Pročitajte još: DAN SEĆANJA NA ŽRTVE OLUJE Vučić: Više nikada nikakvih Oluja za Srbe neće biti, bićemo im utočište, ali i zaštita

#Andrej Plenković

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

'