AKTUELNO

Akcija "Oluja" trajala je četiri dana tokom kojih je na području tadašnje Republike Srpske Krajine sprovedeno najmasovnije etničko čišćenje od Drugog svetskog rata, proterivanje gotovo 250.000 Srba. Hrvatska ovaj datum slavi kao dan veličanstvene vojne akcije.

Tokom sutrašnjeg obeležavanja godišnjice vojnopoličijske akcije Oluja u Kninu, učestvovaće 26 letilica, aviona i helikoptera Hrvatskog ratnog vazduoplovstva, među kojima i dva aviona F-16 iz sastava izraelskoga Ratnog zrakoplovstva, piše zagrebački "Jutarnji list".

Podseća se da su u Zagreb u četvrtak sletela tri izraelska aviona F-16, poput onih koji će od 2020. čuvati i hrvatsko nebo, te da je ovo prvi put da će avioni neke strane države učestvovati u obeležavanju godišnjice vojnopolicijske akcije "Oluja".

Akcija "Oluja" trajala je četiri dana tokom kojih je na području tadašnje Republike Srpske Krajine sprovedeno najmasovnije etničko čišćenje od Drugog svetskog rata, proterivanje gotovo 250.000 Srba.

Srbi su proterivani i ubijani, a njihova imovina je pljačkana i spaljena kako bi se zatro svaki trag njihovog postojanja na tom delu hrvatske teritorije.

Glavnina akcije izvedena je 4. i 5. avgusta 1995.

Danas, 23 godine kasnije, prema dostupnim informacijama, u vazdušnom programu učestvovaće četiri borbena aviona - dva hrvatska MiG-a 21 i dva izraelska F-16.

Planirano je da će oni nastupiti sutra u 10 sati.

Avioni će prema Kninu poleteti iz baze Pleso u Zagrebu i, prema pisanju Jutarnjeg, leteće brzinom od oko 800 kilometara na sat. Kada bi, kako se navodi, direktno išli prema Kninu, trebalo bi im oko 12 minuta.

S obzirom na program, piše list, očekuje se da će nedaleko od Knina u vazdušnom prostoru biti formirana zona čekanja, verovatno negde oko Drniša.

Prema nezvaničnim informacijama ovog zagrebačkog dnevnika, na čelu grupe trebalo bi da bude MiG 21, najverovatnije “kockica”, levo od njega drugi MiG, a desno od njih dva F-16.

Iznad Knina, navodi se, neće leteti na visini nižoj od 100 metara, brzinom od oko 800 kilometara na sat.

Osim borbenih aviona u vazdušnom delu proslave Oluje učestvovaće i transportni helikopteri, helikopteri Kiowa, protivpožarni avioni i “akro grupa” Krila Oluje.

#Baja Mali Knindža

#Oluja

'