Info
ZABAVA

vesti

Hrvatski mediji: Susret Plenkovića i Vučića na leto ili jesen


Zagreb s pažnjom prati signale iz Beograda, piše list.


U Zagrebu se procenjuje da se verbalni rat Hrvatske i Srbije bliži kraju i da bi do susreta dvojice premijera, Andreja Plenkovića i Aleksandra Vučića, moglo doći do leta ili najkasnije na jesen naredne godine.

Plenković i Vučić mogli bi biti sagovornici koji će pkrenuti dijalog između dveju zemalja, piše zagrebački nedeljnik Globus, pozivajući se na neimenovanog diplomatu koga predstavlja kao odličnog poznavaoca prilika u ovom delu Evrope.

U najužim krugovima hrvatskog premijera Globusu je, kako se navodi, potvrđeno da Zagreb čeka inicijativu Vučića za susret sa Plenkovićem. U Zagrebu se, naime, smatra, piše nedeljnik, da prvi korak treba da napravi srpski premijer, nakon novog zaoštravanja odnosa između dveju zemalja.

Sagovornik nedeljnika smatra da bi Srbija mogla da bude srećna zbog hrvatskog zalaganja za proširenje EU, jer to, pre svega, ide u korist njoj. Smatra se da se tenzije između dveju susednih država polako smanjuju, te da je tome, po opštem mišljenju koje se može čuti u diplomatskim krugovima u Zagrebu, uveliko pridoneo nedavni telefonski razgovor odlazećeg američkog potpredsednika Džozefa Bajdena sa Plenkovićem.

 - Mnogi su mislili da će Plenković pokrenuti procese, ali to se još nije dogodilo. Vašington ipak računa da će on, kao pragmatičan političar, koji je možda ovim početnim tvrdim stavom prema Srbiji želeo da ojača svoj položaj u Hrvatskoj, biti sagovornik za Aleksandra Vučića - rekao je isti izvor.

Inače, srpski premijer Vučić rekao je u Beogradu da je spreman za razgovor s Plenkovićem o svemu što bi, kako je rekao, doprinelo rešavanju spornih pitanja.

S. P.

Komentari • 0


povezane vesti