AKTUELNO

Prema prijavi, Darko je krvnički pretukao devojku i bocom joj izbio zube!

Isti dan kad je MUP objavio rezultate nadzora unutrašnje kontrole u PU zadarskoj zbog slučaja Daruvarac, u emisiji "Provjereno" Nove TV objavljeno je nekoliko snimaka telefonskih razgovora majke pretučene 18-godišnje devojke s delatnicima zadarske policije od kojih je prestravljena žena te večeri tražila zaštitu i bržu reakciju u hvatanju Darka Kovačevića (31) koji je krvnički pretukao njenu ćerku.

Uz transkripte pet-šest razgovora s policijom, majčina prijateljica je prepričala i svoj razgovor s portparolom zadarske policije Elisom Žodanom.

"Pretukao je curu, j****e, bocom izbio zube drugoj. Kaže on meni, pa očito ima u Zadru tih žena koje tako traže, ja govorim šta takve traže. J****e, krkan si obični, ja govorim."

Iz prepričanog razgovora proizlazi da je portparol Žodan potpuno neprimereno komentarisao napad na mladu devojku. Na upit Jutarnjeg lista da li je to stvarno rekao, Žodan je odgovorio: "Nemam komentara. To je rekla-kazala".

Spora reakcija

Njegova navodna izjava bila je, među ostalim, predmet završenog nadzora unutrašnje kontrole, no prilikom sprovedene istrage navodi koji se pripisuju Žodanu nisu potvrđeni. Sankcije koje bi trebalo da preduzme načelnik PU zadarske Anton Dražina odnosiće se na tri, moguće četiri delatnika zadarske policije, od dežurnog šefa smene do nekih drugih policijskih delatnika na višim funkcijama koji nisu, prema mišljenju unutrašnje kontrole, dovoljno brzo i efikasno reagovali na prijave majke pretučene devojke.

- Bitno je da unutrašnji nadzor nije utvrdio namerne propuste, odnosno zataškavanje, za šta se policija danima optuživala u medijima kad je u pitanju bio slučaj Darka Kovačevića. Odnosno, da nije bilo zloupotrebe i namernih propusta. Unutrašnja kontrola utvrdila je odgovornost u dinamici postupanja i za to će neki delatnici biti disciplinski sankcionisani - ističu u zadarskoj policiji, dodajući da propusti u postupanju nisu uticali na tok i kvalitet kriminalističke istrage.

Naime, unutrašnja kontrola u potpunosti je rekonstruirala postupanje delatnika policije u noći kad je devojka pretučena. Te srede 13. juna u kafić "Chill out" Darko Kovačević je došao u društvu 18-godišnje devojke u 21.37 sati. Odmah na ulazu udario joj je šamar i ona je sela za sto s prijateljicom.

Iživljavanje

U 21.45 Kovačević odvlači devojku u WC i tamo se, iza zatvorenih vrata, zadržavaju oko pola sata. U 22.17 sati Daruvarac izlazi iz toaleta i devojku vuče za kosu do središta kafića gde počinje njegovo iživljavanje koje traje do 22.19 sati, dakle dva minuta. Tukao ju je šakama, nogama, gazio ju je... Odmah nakon toga Daruvarac izlazi iz kafića i odlazi, a za njim izlazi i premlaćena devojka. Prvu dojavu o događaju dobio je Centar 112, kojem je prijavljena tuča u kafiću, u 22.20 sati. U 22.24 sata Centar 112 dobija novi poziv koji se prosleđuje Hitnoj pomoći radi intervencije jer u tuči ima povređenih osoba.

U 22.27 sati na Meladu je upućena policijska patrola pa interventna policija. Unutrašnji nadzor je nadalje utvrdio da su policajci Daruvarca nekoliko puta tokom noći tražili u njegovoj kući, ali ga nisu pronašli do 10 sati ujutro idućeg dana. Istovremeno je policijska patrola čuvala kuću majke i napadnute devojke. U traženje Daruvarca bile su uključene dve policijske postaje u koordinaciji s OKC-om, no propusti su počinjeni u smislu brzine i efikasnije reakcije na poziv majke da se uhvati počinitelj i prikupi više relevantnih informacija o kaznenim delima koja je Daruvarac počinio.

Biće postupaka

Čim primim izveštaje, preduzeću određene mere u skladu sa preporukama koje se navode u nalazu unutrašnje kontrole. Verovatno će to biti stegovni postupci protiv određenih delatnika u policiji - izjavio je Anton Dražina, načelnik PU zadarske.

- Izvještaji unutrašnje kontrole ide u ruke službenicima za zakonitost postupanja. Oni će oceniti odgovornost policijskih delatnika i predložiti mere prema disciplinskom sudu. U ovom trenutku ne mogu govoriti koliko će policijskih delatnika biti podvrgnuto merama - kaže Dražina.

#Hrvatska

#Policija

#tuča

'