AKTUELNO

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala je u maju za 0,7 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, što je treći uzastopni mesec pada, ali sporiji nego mesec dana ranije kada je skliznula naniže za 1,3 procenta na godišnjem nivou.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DžS) objavljenim danas, hrvatska industrijska proizvodnja je u maju porasla u odnosu na april za 1,8 posto, prenela je agencija Hina.

Od kraja prošle godine industrijska proizvodnja je, kako se dodaje, vrlo nestabilna, budući da je u poslednjih sedam meseci zabeležila pad u njih šest. U tom periodu, jedini rast proizvodnje je zabeležen u februaru za 3,3 posto.

U maju tekuće godine, najveći pad na godišnjem nivou je zabeležila proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 9,9 odsto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju skliznula za 4,1, a energije za 3,2 posto.

S druge strane, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju je porasla za 5,8, a intermedijarnih proizvoda za 2,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

U prvih pet meseci 2018., industrijska proizvodnja u Hrvatskoj beleži pad za 0,2 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

#Hrvatska

#industrija

'