AKTUELNO

Govoreći o aferi sa čokoladicama, on je kazao da nema nikakav problem da pojede čokoladu iz Srbije.

Predsednik hrvatske Vlade Andrej Plenković izvinio se zbog postavljanja ploče u Jasenovcu sa natpisom "Za dom spremni", ali kaže da je ona postavljena poginulim hrvatskim vojnicima.

- Ja se izvinjavam onima koji su povređeni - rekao je Plenković na pitanje novinara hrvatske državne televizije oseća li potrebu da se izvini porodicama stradalih u Jasenovcu. On je dodao da mu je žao što je došlo do postavljanje te ploče i da "sa te strane ima solidarnosti".

Hrvatski premijer, ipak, kaže da taj pozdrav "ima dvostruke konotacije", od kojih je jedna na logor Jasenovac i ustaški režim, "koji može vređati žrtve, njihove porodice i apsolutno delim taj stav".

- Međutim, isto tako, to je ploča koja je postavljena poginulim hrvatskim braniteljima - rekao je Plenković i dodao da "to nije pitanje na koje možemo tako jednostavno odgovarati".

On kaže da je, što se tiče postavljanja ploče sa natpisom "Za dom spremni" provereno da li je to zakonito i dodao da "tu temu treba izdvojiti iz politike". Prema njegovim rečima, hrvatska vlada će formirati pluralističku komisiju koja će se baviti tim pitanjem, a koja će predložiti mere koje će kasnije možda doneti Vlada ili Sabor.

Prema njegovim rečima, hrvatska vlada će formirati pluralističku komisiju koja će se baviti tim pitanjem, a koja će predložiti mere koje će kasnije možda doneti Vlada ili Sabor.

S. P.

#Andrej Plenković

#Hrvatska

#ustaše

'