AKTUELNO

On je rekao da će Beograd uvek biti tu za Srbe, da će voditi računa o njihovom položaju.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin rekao je da događaji u Hrvatskoj nisu incidenti, pošto se "incident" desi jednom i ne ponavlja.

Ističe da je to što se dešava u Hrvatskoj nastavak zvanične politike vlade Hrvatske, u kojoj umesto da se razračuna sa fašizmom i ustaškim nasleđem pokušava da se objasni da fašizam nije bio toliko loš i da su ustaše ustvari bili humanitarni radnici.

Vulin je istakao da je neshvatljivo da Hrvatska, kao zemlja članica EU, nije u stanju da se razračuna sa fašističkim nasleđem koje ima i da ga umesto toga produbljuje i pokušava da opravda postojanje fašizma u svojoj zemlji.

-Ovo je nastavak zvanične politike vlade Hrvatske u kojoj se objašnjava da fašizam nije bio toliko loš, a da su ustaše ustvari bili humanitarni radnici i da je sve što su radile Srbima zapravo bilo zasluženo i to su Srbi u krajnjoj liniji mogli da očekuju - objašnjava Vulin.

Komentarišući nereakciju zvanične hrvatske vlade Vulin je rekao da je jedino moguće da je to zvanična politika države.

-Ako je moguće da ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir proglasi Alojzija Stepinca sa sveca i da to bude razlog za radost, a zna da se nijedan Srbin nikada neće obradovati tome da ustaški vikar postane svetac, onda govorite o zvaničnoj politici Hrvatske. Veoma sam zabrinut i za položaj srpske manjine u Hrvatskoj i za stanje duha hrvatske nacije, ako nisu u stanju da se izbore sa fašizacijom sopstvenog društva. Ovo nije pitanje za Hrvatsku, ovo je pitanje za EU – dokle će ćutati - istakao je Vulin.

-Svaki naš uspeh će se odraziti na položaj Srba van Srbije, kako zaštiti Srbe, ali bez saradnje EU i bez saradnje Hrvatske države koja imala drskosti da stavlja primedbe Srbiji na odnos prema manjinama u isto vreme kada se peva 'Ubij Srbina' i 'Srbe na vrbe' -zaključio je Vulin.

Č.N.

#Aleksandar Vulin

#Hrvatska

#Srbija

'