AKTUELNO

Pupovac je u međuvremenu, inače, izrazio očekivanje da će kampanja Autohtone hrvatske stranke prava biti zaustavljena.

Najmanje pet demonstranata uhapšeno je danas ispred sedišta Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, a među njima je i čelnik Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP) Dražen Keleminac, koji je prethodno ispred prostorija Srpskog narodnog veća u centru Zagreba s okupljenima uzvikivao ustaški poklič "za dom spremni".

Hrvatski portal index.hr navodi da je Keleminec uhapšen nakon uzvikivanja ustaškog pozdrava. Ostali su privedeni zbog vređanja policajaca, a jedan od njih je tokom guranja sa policajcima izvukao šravciger, pa je priveden zbog napada na službeno lice.

Protest u Zagrebu je održan zbog zaključka odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen ploče za poginule pripadnike HOS-a, na kojoj je pisalo "Za dom spremni", nedavno postavljene u Jasenovcu, piše Jutarnji.hr.

Među okupljenima je, pored Dražena Kelemineca, bio i glumac Božidar Alic, a okupljeni su tražili da se predsedniku SNV i potpredsedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu ukine imunitet.

Alic se založio i za lustraciju hrvatskog društva, ali i HDZ-a i SDP-a, a najavio je i osnivanje Hrvatskog radikalnog nacionalističkog pokreta.

Protest je nastavljen ispred sedišta Socijademokratske partije, gde je Dražen Keleminec iz Autohtone hrvatske stranke prava održao govor u kome je članove SDP-a nazivao pogrdnim imenima.

Skup, na kome je bilo prisutno od 150 do 200 pristalica AHSP, obezbeđivale su, kako navodi Jutarnji.hr, jake snage policije.

Okupljeni su uzvikivali pozdrav sa natpisa na pomenutoj ploči, a neki su nosili i ambleme sa tim natpisom.

Jutarnji navodi da je povremeno na skupu dolazilo do koškanja, ali je policija odmah reagovala i tako sprečila veće incidente.

Nekoliko mladih učesnika odvedeno je u policijsku stanicu na razgovor, jer su poznati policiji po ranijim incidentima, ali su i oni brzo pušteni.

Skup je završen pozdravom "Za dom spremni", nakon koga je ostatak okupljenih odgovarao: "Spremni"!

I. P.

#Protest

#Zagreb

'