AKTUELNO

Privremeno veće poverilaca glasaće ujutru o nacrtu dogovora, a očekuje se da će dokument dobiti jednoglasnu podršku.

Uoči dana kada će finalni nacrt dogovora poverilaca Agrokora biti predat u Trgovački sud u Zagrebu, koji bi trebalo da ga objavi, donosimo detalje dokumenta koji se sastoji od 3000 stranica i u kojem su definisani razlozi otpisa potraživanja poverilaca, vlasnička i korporativna struktura novog Agrokora, kao i posebni dogovori sa delom poverilaca.

Pre predaje dokumenta sudiji Trgovačkog suda Nevenki Siladi Ristić, privremeno veće poverilaca glasaće u utorak ujutru o nacrtu nagodbe, a očekuje se da će dokument dobiti jednoglasnu podršku veća koje se sastoji od dva predstavnika dobavljača, predstavnika Knighthead Capitala, Sberbanka i predstavnika domaćih banaka.

Saznajemo da ruske državne banke u novom koncernu imaju gotovo 47 posto udela kojima su naplatili 1,4 milijarde eura kredita koje su Sberbank i VTB bank odobrili Agrokoru. Sberbank ima nešto više od 39 posto imovine, a VTB ostatak. Vlasnicima obveznica potraživanja su osporena pa će na sudu morati da dokažu pravo na naplatu ulaganja udelom u koncernu, ali je za njih rezervisan paket deonica do 25 posto.

Pritom se za Knighthead Capital rezervisalo oko 12 posto udela u Agrokoru. Treća veća vlasnička skupina sastoji se od domaćih banaka koje će se naplatiti sa gotovo 12 posto ukupnog kapitala u novoj vlasničkoj strukturi.

Dogovor sa dobavljačima

Zagrebačka banka i Splitska banka imaju najveće udele. Svoj će deo dobiti i dobavljači koji su se delimično naplatili kroz 505 miliona eura isplata tokom procesa izvanredne uprave pa im za 214 miliona eura preostalog duga ostaje oko četiri posto novog Agrokora.

Oni imaju i poseban dogovor o tome da će im se tokom četiri godine poslovanja Agrokora isplatiti dodatnih 70 miliona eura graničnog duga u gotovini, ali to zavisi od uspešnosti poslovanja Konzuma, a tu je i dogovor kojim se garantuje plasman domaće robe na police Konzuma, Idee i Mercatora širom regije tokom idućih pet godina.

Uslov za isplatu duga je EBITDA Konzuma od 38,8 miliona eura. I Sberbank ima poseban dogovor po kojem će mu se isplatiti 60 miliona eura u četiri godine, zavisno od uspešnosti poslovanja celog Agrokora. Dodatno, Agrokor će od njih kupiti 18 posto Mercatora, a za uzvrat će dobiti 1,6 posto uključenih u ukupni udeo u Agrokor.

#Agrokor

#Banka

#Sud

#Zagreb

'