AKTUELNO

Danas ističe rok da se Evropska komisija izjasni o zahtevu Slovenije da protiv Hrvatske bude porenut postupak zbog nesprovođenja arbitražne odluke o razgraničanju dveju država i hrvatski odgovor na taj zahtev.

Prema pisanju zagrebačkog Večernjeg lista, pravna služba Evropske Komisije pregledala je slovenački zahtev predložila je Komisiji da podrži Sloveniju u dve od četiri tačke na kojima se tužba zasniva - ribarstvu i Šengenu.

Iako je EK primila na znanje neobvezujuće mišljenje svojih pravnih stručnjaka, ona je i dalje uzdržana prema Sloveniji.

Naime, nen cilj je, prema informacijama Večernjaka, izbegavanje uključivanja suda EU i postizanje bilateralnog dogovora koji će i jednog i drugoj strani sačuvati obraz.

Međutim, odluka će se znati danas kada ističe tromesečni rok koji Evropska komisija ima za izjašnjavanje o slovenačkom zahtevu.

Postoje, kako se navodi, tri opcije: otvorena podrška Sloveniji i preuzimanje tužbe, otvorena podrška Hrvatskoj ili neizjašnjavanje o slučaju. Ukoliko se odluče za treću opciju, Slovenija će morati sama da tuži Hrvatsku sudu EU.

Iako pravna služba daje za pravo Sloveniji Evropska Komisija nezvanično je na strani Hrvatske.

Naime, Komisija smatra da se zaletela s aktivacijom člana 7. protiv Poljske krajem prošle godine, na šta utiče i sam predsednik EK Žan Klod Junker koji smatra da probleme treba rešavati dogovorno.

Večernji saznaje da je Junker do nedavno imao intenzivnu komunikaciju s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i slovenačkim Mirom Cerarom, koji je u tehničkom mandatu, kako bi države našle zajedničko rešenje koje bi bilo prihvatljivo za obe strane.

#Evropska komisija

#Granica

#Hrvatska

#Slovenija

'