AKTUELNO

Ona je istakla i da su za razgovor dve strane uvek potrebne - dve strane, te da je u nekoliko navrata Srbija pokazala spremnost da razgovara.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević istakla je da nisu jasni razlozi zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje Poglavlja 26.

- Prva stvar koju moramo očekivati od Hrvatske i koju oni moraju da urade je da zvanično, na sastancima Radnog tela koje se bavi poglavljima, predstave svoje zahteve - rekla je Miščević.

Objašnjava da je potrebno da Hrvatska predstavi zahteve, odnosno pitanja, ne Srbiji, već državama članicama EU, da ih Evropska komisija prikupi, pošalje našoj strani, kako bismo na njih odgovorili. Šefica pregovaračkog tima ponovila je da ne zna šta bi bili zahtevi Hrvatske, jer se u poglavlju 26 i ne bavimo pitanjima koja se u medijima ovih dana spominju.

- Pitanjima udžbenika, položajem nacionalnih manjina se bavi poseban Akcioni plan, koji je napravljen tako što smo seli sa predstavnicima nacionalnih manjina i napravili ga kompromisom svih - precizirala je Miščević. Taj plan je, dodaje, deo Poglavlja 23, koje je otvoreno i biće zatvoreno tek na kraju pregovoračkog procesa.

Objašnjenje Hrvatske za blokadu Poglavlja 26 bilo je da nisu imali stav u momentu kada je bilo otvaranje poglavlja, istakla je Miščević. Komentarišući tvrdnju poslanice Evropskog parlamenta Ruže Tomašić da Beograd nije spreman na rešavanje otvorenih pitanja sa Zagrebom na bilateralnom nivou, te da Hrvatska stoga nema drugo rešenje već da blokira pregovore Srbije, Miščević kaže da jedino može da se složi sa tim da bilateralna pitanja treba rešavati bilateralno, za šta je Srbija spremna.

Mišćević je ukazala da je izborni ciklus u Hrvatskoj počeo još sredinom prošle godine i da od tada sa hrvatske strane nije bilo ni potrebe ni želje za takvim razgovorima.

S. P.

#Evrointegracije

#Hrvatska

#Poglavlje

#Tanja Mišćević

'