AKTUELNO

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" prkupila je više nego dovoljno potpisa građana za održavanje referenduma o izmeni izbornog sistema, a najviše kontroverzi izazvao je predlog smanjenja broja zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Prema tom predlogu, naime, traži se smanjenje broja zastupnika nacionalnih manjina u saboru, kao i da ubuduće oni ne bi smeli da odlučuju o poverenju vladi, niti da učestvuju u usvajanju državnog budžeta.

Inače, reč je o članu aktuelnog izbornog zakona prema kojem predstavnici manjina u saboru imaju zagarantovani broj mesta, i upravo je to nešto što su hrvatski zvaničnici tražili da Beograd primeni u svom zakonodavstvu o načinu izbora poslanika manjina u srpskom parlamentu.

Budući da su 'manjinci' deo tanke HDž-ove parlamentarne većine, očekuje se da će referendumska pitanja Sabor proslediti Ustavnom sudu koji, ako utvrdi da su ona u neskladu s Ustavom, može stopirati referendum, piše Večernji list.

Na Fejsbuk stranici ove građanske inicijative, koja je potpise građana skupljala u protekle dve sedmice, nije objavljen precizan broj potpisa, a mediji, pozivajući se na nezvanične informacije, javljaju da je prikupljeno 450.000.

Za održavanje referenduma Inicijativi je bilo potrebno da prikupi najmanje 10 odsto potpisa od ukupnog broja građana upisanih u birački spisak, što iznosi iznosi 374.749 potpisa.

"Narod je odlučio: Imamo referendum", stoji na stranici GI "Narod odlučuje".

#Hrvatska

#parlament

'