AKTUELNO

Sabor Hrvatske danas je većinom glasova za novog potpredsednika Vlade izglasao aktuelnog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a za novog ministra privrede izabrao Darka Horvata.

Novog potpredsednika i ministra podržalo je 77 od ukupno 151 poslanika u Saboru, čime je premijer Andrej Plenković potvrdio da i dalje ima podršku u parlamentu.

Za izbor Vlade i njenih funkcionera potrebno je najmanje 76 glasova. U vreme glasanja, u sali je bilo 88 poslanika pošto je većina opozicionih poslanika napustila dvoranu.

Do izbora Tolušića i Horvata došlo je posle ostavke Martine Dalić s pozicije potpredsednice Vlade i ministarke privrede.

Dalić, jedna od najbližih saradnica premijera, iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), našla se na udaru kritike opozicije pošto je portal Indeks objavio njenu privatnu elektronsku komunikaciju s vlasnicima brokerskih kuća, pravnicima i konsultantima o pisanju "lex Agrokora". Neki od učesnika neformalne prepiske kasnije su bili uključeni i u njegovo sprovodjenje,odnosno u proces vanredne uprave u posrnulom hrvatskom koncernu.

Uoči glasanja o novim funkcinerima većina poslanika opozicija, prevodjena Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Mostom, napustilo je salu.

Predsednik poslaničkog kluba SDP Arsen Bauk rekao je da se u Vladi ponašaju kao da je sve normalno umesto da "javnost bude obaveštena o upletenosti Vlade i njenih najviših funkcionera u priču o Agrokoru".

- Mi u tome nećemo da učestvujemo i nećemo im biti kulisa u regulisanju unutarstranačkih odnosa u HDZ-u i davanje legitimiteta nečemu što bi u svakoj normalnoj zemlji završilo prevremenim izborima - rekao je Bauk novinarima.

Novi ministar privrede je Darko Horvat koji na tu funkciju dolazi s mesta poslanika HDZ. U koalicionoj Vladi HDZ i Mosta, koju je vodio Tihomir Orešković, Horvat je bio ministar preduzetništva. Novi potpredsedik Vlade Tomislav Tolušil već ima funkciju u vladi, on je aktuelni ministar poljoprivrede.

#Andrej Plenković

#Hrvatska

#Ministarstvo

'