AKTUELNO

Socijalistička omladina Austrije (SJO) zatražila je zabranu sutrašnje komemoracije u Blajburgu, koju naziva fašističkim skupom.

- Nacionalisti iz Hrvatske organizuju, pod pokroviteljstvom crkve u Koruškoj fašistički skup koji prikrivaju kao katoličku misu. Nose se zabranjeni simboli i na skupu se primenjuje represija prema novinarima, a vlasti ne čine ništa protiv toga - poručila je Julia Her, predsednica SJO.

Ona je ukazala da je posle pritiska javnosti katolička crkva ove godine utvrdila određena pravila za komemoraciju, koja se, kako konstatuje, proteklih godina pretvorila u najveći desničarsko-ekstremistički skup u Evropi.

- Politički karakter skupa je jasan i ne sme se otvoriti prostor za širenje fašističkih stavova. Neprimerno je što katolička crkva podržava tako nešto - naglasila je ona.

Her napominje da se na komemoraciji nose zastave i uniforme, kao i simboli fašističke ustaške države, a da se na samom polju gde se održava nalazi ploča sa istim grbom.

- Taj simbol koristila je 13.oružana S S divizija i jasno potpada pod zakon o zabrani veličanja nacizma. Zato je nerazumljivo što vlasti ne deluju - smatra ona.

Her konstatuje da su vlasti predugo samo gledale i da treba konačno zabraniti ustaško okupljanje u Blajburgu.

#Austrija

#ustaše

'