AKTUELNO

Ako Nemačka može da pomogne, ona će to učiniti, rekla je kancelarka.

Odnosi Hrvatske i Srbije bili su jedna od tema razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je potom rekla da snažno podržava spremnost Hrvatske na razgovor sa Srbijom, ali i da otvorena bilateralna pitanja dve zemlje treba rešavati bilateralno.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Plenković je rekao da je, kada je o Srbiji reč, njegov stav jasan, a to je Beograd treba da ispuni sve kriterijume.

- Želim da mandat moje vlade bude period u kojem ćemo rešiti niz preostalih pitanja iz velikosrpske Miloševićeve agresije, poput pitanja nestalih i ratnih zločina - rekao je Plenković.

Želimo, rekao je, pronaći rešenje u vezi zakona o univerzalnoj nadležnosti te smatramo da je evropski proces pravi način da se sve to reši. Nemačka kancelarka je rekla, pak, da bi, što se Srbije tiče, otvorena bilateralna pitanja treba bilateralno rešavati.

- A ako Nemačka može da pomogne, ona će to i da učini. Snažno podržavam spremnost Hrvatske na razgovor sa Srbijom - rekla je Merkelova, preneli su hrvatski mediji.

S. P.

#Angela Merkel

#EU

#Hrvatska

#Srbija

'