AKTUELNO

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je da Hrvatska neće povući ambasadora iz Srbije nakon što je hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević proglašen nepoželjnim u Srbiji, ali je uputio uvredljive reči na račun srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

Nakon juče razmenjenih izjava Plenkovića i Dačića u kojima su se složili da Srbi i Hrvati nisu isti, jer kako je rekao Dačić, Hrvatska je bila uz Hitlera i počinila holokaust što Srbija nije, hrvatski premijer je danas to nazvao "skandaloznom retorikom".

- Odlučno odbacujemo skandaloznu retoriku jednog ministra spoljnih poslova koji je poznat po tome da je neuspešan šlager pevač i mi se na takve izjave ne želimo osvrtati, nego voditi evropsku politiku - rekao je Plenković novinarima.

Ponovio je da Hrvatska vodi politiku, kako tvrdi, saradnje sa svima koji uvažavaju civilizacijske i evropske standarde.

- Razmotrili smo tematiku juče i danas. Hrvatska je odgovorna država i želimo otvoriti nove stranice saradnje sa svim susednim zemljama - rekao je Plenković nakon sednice Predsedništva i Nacionalnog veća HDZ-a.

Dodao je da je sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Marijom Pejčinović-Burić juče i danas razmotrio problematiku odnosa sa Srbijom istakavši i da neće doći do povlačenja hrvatskog ambasadora iz Srbije, prenela je Hina.

- Nema nikakve potrebe za tim - naglasio je Plenković.

#Andrej Plenković

'