AKTUELNO

On je to zatražio posle postavljanja spomen ploče ustašama u Sisku.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je da Ministrastvo spoljnih poslova uputi Evropskom parlamentu zahtev da donese rezoluciju protiv rehabilitacije i veličanja ustaštva u Hrvatskoj.

- Navedenom rezolucijom od Hrvatske se mora zahtevati da donese oštre kazne i vodi politiku nulte tolerancije za promovisanje ustaške ideologije - naveo je Linta.

On je ocenio da je postavljanje krsta i spomen ploče u krugu Opšte bolnice “Dr Ive Pedišića” u Sisku ubijenim ustašama 1945. godine "nastavak otvorene rehabilitacije hrvatskog nacifašizma".

- Glavnu podršku tom procesu daju Katolička crkva, čiji je biskup Vlado Košić blagosovio krst i spomen ploču i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović koja je podržala postavljanje spomen ploče sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu i koja ustašku zastavu smatra pravom hrvatskom zastavom - ocenio je Linta u izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, podršku otvorenoj rehabilitaciji hrvatskog nacifašizma i otvorenom vređanju stotina hiljada srpskih, romskih i jevrejskih žrtava daje i aktuelna Vlada Hrvatske.

Linta smatra da bi nove zakonske mere morale nedvosmisleno da zabrane svako javno isticanje ustaških simbola, ispisivanje ustaških grafita, pevanje ustaških pesama, izvikivanje ustaškog pozdrava, đelovanje proustaških portala, emitovanje proustaških emisija, izbacivanje proustaških sadržaja iz hrvatskog obrazovanog progarama. Takođe, Evropski parlament treba da zahteva od Hrvatske se donese Rezoluciju u Hrvatskom saboru kojom će priznati genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima.

S. P.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Srbin

'