AKTUELNO

Iz seizmološke službe su pozvali građane da ne paniče i dodali da je Split među najugroženijim područjima.

Moguće je da nakon zemljotresa u petak u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini usledi još jači potres. Dežurni seizmolog Geofizičkog zavoda Prirodno-matematičkog fakulteta Snježan Prelomnik rekao je da će se sigurno desiti naknadni potresi.

- S obzirom na jačinu potresa, moguće su manje štete. Ostaje da pratimo situaciju. Usled ovakvog potresa, moguće je da se dogode i slabiji. Teško je reći da li će uslediti i jači potres. Ne može se reći da li je ovo bio prethodni potres ili najjači, ali s obzirom na jačinu potresa, sigurno će se desiti i naknadni potresi - smatra Prelomnik.

Potres magnitude 4,7 po Rihteru u 13.58 sati zatresao je Hrvatsku, a osetio se i u susednoj BiH. Prema informacijama Evropsko-mediteranske geološke službe (EMSC) epicentar je bio u Jadranskom moru na dubini od 10 kilometara, tri kilometra zapadno od Slatina na Čiovu, odnosno 11 kilometara od Splita. Zemljotres širokih razmera se osetio i u BiH, a treslo se i u Sarajevu.

Republički seizmološki zavod Srbije objavio je najpre da su dva jaka potresa, od 5,0 i 5,1 Rihterove skale, pogodila u petak posle podne područje severozapadnog Balkana.

S. P.

#Hrvatska

#Predviđanje

#Zemljotres

'