AKTUELNO

Pojedinačno od 10 navedenih zemalja, njih osam ima viši, a jedna (Rumunija) otprilike isti životni standard kao Hrvatska.

Posle najduže i najdublje recesije u poslednjoj deceniji (2009-2015), Hrvatska zbog relativno presporog oporavka u poslednje tri godine danas zaostaje za prosekom 10 zemalja centralne i istočne Evrope (EU10) koje su prošle proces tranzicije iz planske u tržišnu ekonomiju, a danas su u EU, piše portal Index.hr.

Pritom pojedinačno od 10 navedenih zemalja, njih osam ima viši, a jedna (Rumunija) otprilike isti životni standard kao Hrvatska.

Od tih 10 zemalja jedino u Bugarskoj prosečni stanovnik proizvodi manje godišnjega BDP-a.

Ali bugarska privreda se u poslednjih osam godina ocenjuje konkurentnijom od hrvatske i ima jednu od najdinamičnijih stopa rasta među zemljama EU10, čime se zaostajanje za Hrvatskom kontinuirano smanjuje te preti da ostavi Hrvatsku na samom začelju EU10, ujedino i cele Evropske unije (EU28), navode analitičari Hrvatske privredne komore.

Razvijenost Bugarske 2008. godine bila je na 67 odsto razvijenosti prosečne članice EU10, a sada je na 70 odsto, dok je razvijenost Hrvatske 2008. godine bila na 98 odsto razvijenosti prosečne članice EU10, a sada je na 85 procenata, piše Index.hr.

Bugarska danas u odnosu na 2008. godinu stvara 13,5 odsto veći realni BDP (2017.), a Hrvatska 4,1 odsto manji (2017.).

Na primerima Bugarske i Hrvatske može se uočiti korelacija relativnog napretka u konkurentnosti i ukupnog privrednog napretka. Iako Bugarska ostaje najmanje razvijena članica EU28 i EU10, njen trend u kretanju konkurentnosti koju prati trend u kretanju BDP znatno je povoljniji u odnosu na trendove u Hrvatskoj.

Prema poslednjim projekcijama Evropske komisije, Bugarska će u ovoj i sledećoj godini biti zemlja EU10 s trećim najvišim rastom BDP-a, dok će u istim godinama Hrvatska imati najniži (2018.), odnosno drugi najniži (2019.) rast.

#EU

#Hrvatska

'