AKTUELNO

Predstavnici Srba u Hrvatskoj izrazili su danas u Zagrebu podršku potpredsedniku kosovske vlade u ostavci Daliboru Jevtiću u nastojanjima za poboljšanje života Srba na Kosovu i Metohiji.

- Imate svu našu podršku u procesu koji vodite za bolji život Srba na Kosovu. Ta podrška je iskrena i na našu podršku možete računati bilo gde i bilo kada. Osećamo punu solidarnost sa našim narodom na Kosovu - preneli su Jevtiću tokom sastanka u Zagrebu predstavnici Srpskog narodnog veća na čelu sa predsednikom Miloradom Pupovcem.

U razgovoru su razmenjena mišljenja i iskustva o različitim sferama života Srba, istaknuto je još i da je vreme rešiti mnoga pitanja koja opterećuju srpski narod na Kosovu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo za zajednice i povratak, koje vodi Jevtić.

- Srbi na Kosovu u zavisnosti od mesta do mesta žive teško. Činjenica je da se mi ovih dana suočavamo sa mnogo izazova i ja sam uveren da nam iskustvo koje gospodin Pupovac i njegovi saradnici imaju mogu pomoći u smislu iznalaženja rešenja za određene probleme. Moramo se posvetiti onome što je interes srpskog naroda na Kosovu. Taj interes je mir i stabilnost i sve suprotno onome što su ciljevi nekih drugih a to je da imamo nestabilnu situaciju - kazao je Jevtić.

Kao znak učvršćenja saradnje predstavnika Srba u Zagrebu sa predstavnicima Srba na Kosovu dogovoreno je potpisivanje memoranduma kojim će se definisati oblasti na kojima će se u budućnosti raditi kako bi položaj Srba bio bolji.

Tokom sastanka je više puta istaknuto da se Zajednica srpskih opština mora formirati, i to na način kako je parafirano u Briselu.

Rečeno je da ZSO nije pretnja nikom već način da se poboljša život Srba na Kosovu i da je interes ne samo Srba na Kosovu već celog društva.

Još jednom je napomenuto da se događaj poput onog što se desio 26. marta, ne sme ponoviti, kao i to da se dijalogom moraju rešavati sva otvorena pitanja. Rečeno je, takođe, da je ubistvo Olivera Ivanovića težak zločin za koji se što pre moraju dobiti informacije o počiniocu.

Tokom sastanka je zaključeno da se moraju zaštiti sva kulturna nasleđa jer ona čuvaju identitet svakog naroda i od suštinskog su značaja za srpski narod na Kosovu.

#Dalibor Jevtić

#Milorad Pupovac

#Zagreb

'