AKTUELNO

Nakon što primi pismo, Evropska komisija će imati tri meseca za odgovor i odluku o tome hoće li pokrenuti postupak protiv Hrvatske i preuzeti ovaj slučaj u svoje ruke. Ako se to ne dogodi, Slovenija će sama nastaviti sa radnjama pokretanja tužbe.

Slovenija je u petak predala pismo Evropskoj komisiji sa predlogom pokretanja tužbe protiv Hrvatske zbog nepoštovanja arbitražne odluke o granici, potvrdio je portparol Komisije, Aleksander Vinterštajn. On je na konferenciji za štampu najavio je da će Komisija pismo pročitati, kao i da će i dalje biti spremna da posreduje, kao što je to činila i ranije u sličnim prilikama.

Vinterštajn je ukazao da je to pravni spor između dve države članice i da sada počinje postupak koji je predviđen i članom 259 Ugovora o funkcionisanju Evropske unije, prenosi zagrebački "Večernji list".

Prema proceduri, Evropska komisija ima rok od tri meseca za odgovor na predlog Slovenije, a nakon toga Slovenija može odlučiti da li će sama ići pred Sud EU protiv Hrvatske. U slučaju da se Komisija složi sa Slovenijom, onda bi ona preuzela tužbu i išla pred sud protiv Hrvatske. Slovenačka vlada je u sredu, na svojoj poslednjoj redovnoj sednici pre ostavke premijera Mira Cerara, prihvatila sadržaj pisma i obavezala se na podizanje tužbe protiv Hrvatske pred Evropskim sudom, ako to ne učini Evropska komisija i ako Hrvatska i dalje bude odlagala primenu arbitražne odluke.

Sadržaj pisma je i dalje nepoznat javnosti, ali prema do sada otkrivenim informacijama, kako navodi zagrebački dnevnik, pismo sadrži opise konkretnih mera kršenja evropskog prava, do kojeg dolazi zbog hrvatskog nepriznavanja arbitražne odluke o razgraničenju između dveju država. Inače, tužba jedne države članice protiv druge pred Sudom EU, iako je pravno moguća, dosad je bila retkost. U istoriji EU to se dosad dogodilo samo pet puta.

Uspešna je bila samo jedna tužba, ona Francuska protiv Velike Britanije zbog postupaka britanskih vlasti prema francuskim ribarima. Kad je reč o ostalim tužbama, ili su odbačene ili su strane našle sporazumno rešenje, nakon čega se odustalo od daljih postupaka pred sudom.

Tomas Bikl, nemacki stručnjak koji se dugo bavi pitanjem hrvatsko-slovenačkog spora, procenio je da će postupak do izjašnjavanja Suda EU trajati najmanje do leta 2019. godine, s obzirom na to da takvi postupci obično traju izmedu 12 i 18 meseci, navodi "Jutarnji list'.

Očekuje da će Evropska komisija "verovatno" zbog taktičkih i političkih razloga biti suzdržana oko slovenske tužbe kako je Hrvatska ne bi optužila za zauzimanje strane, ali bi se kasnije u postupku pred Sudom mogla pojaviti sa svojim mišljenjem, kao i svaka druga država koja je zainteresovana da preda podnesak o tome.

Pročitajte još: SLOVENIJA predaje pismo Evropskoj komisiji povodom tužžbe protiv HRVATSKE!

#Hrvatska

#Slovenija

#Tužba

'