AKTUELNO

Srbija će do kraja marta biti spremna za otvaranje još pet poglavlja u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, izjavila je danas šef tima za pregovore o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević.

Ona je na konferenciji o otvaranju poglavlja 30 precizirala da će peto biti poglavlje 17 o ekonomskoj i monetarnoj politici, koje će biti spremno do kraja meseca.

Govoreći o poglavlju 30 koje se odnosi na spoljne odnose, a otvoreno je u decembru, Miščević je rekla da će biti održano nekoliko video konferencija sa predstavnicima EU radi informisanja o očekivanjima u ispunjavanju uslova za zatvaranje tog poglavlja.

Ona je podsetila da je Srbija dobila dva osnovna merila za zatvaranje poglavlja 30 - članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji i izrada akcionog plana za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU.

Svetska trgovinska organizacija u svom članstvu ima i EU i svaku pojedinačnu članicu Unije i prilikom njenog širenja se traži da nove članice postanu i članice STO, rekla je Miščević.

Ona je upozorila da i dalje postoji nerazumevanja oko toga šta treba da sadrži akcioni plan i koliko precizan treba da bude, dodajući da se za sva pitanja čeka pojašnjenje.

Miščević je rekla da Srbija mora da dokaže da se ponaša kao članica, dodavši da smatra da je potrebno bar godinu dana za takvu procenu.

Podsetivši da je okvirni rok za pristupanje zemalja zapadnog Balkana 2025. godine, Miščević je istakla da to znači da svi pregovori moraju da se završe do 2023, jer je potrebno godinu i po do dve da sve članice EU i Srbija ratifikuju sva potrebna dokumenta i da se organizuje referendum o pristupanju Uniji.

Nemamo previše vremena da ispunimo merila i završimo pregovore o članstvu u STO, upozorila je Miščević.

#EU

#Srbija

'