AKTUELNO

Ona je rekla da ne želi da kaže da Hrvatska nazaduje, ali da je očito da stoji u mestu, dok drugi napreduju.

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izrazila je danas zabrinutost činjenicom da Hrvatska stagnira, te da se mnogo priča o radu Komisije za suočavanje s prošlošću, a moralo je, kaže, o egzistencijalnim pitanjima.

Ona je rekla da ne želi da kaže da Hrvatska nazaduje, ali da je očito da stoji u mestu, dok drugi napreduju. Grabar-Kitarović smatra da Hrvatska nije uspela da iskoristi šansu u trenutku kada je EU izišla iz krize, a sve to, ocenila je, pokazuje da parcijalne, izdvojene reforme nisu dobre.

Smatra i da je Hrvatska previše okrenuta turizmu, što, inače, premijer Andrej Plenković veoma forsira, koji bi, prema njenim rečima, morao biti samo "dodatna vrednost" cele privrede koja se mora restrukturirati.

Nalazeći niz zamerki, predsednica je rekla da primarno pitanje hrvatske političke scene rasprava o onome čime se bavila Komisija za suočavanje s prošlošću jer su, kako je primetila, ideološke rasprave državi oduzele dragoceno vreme i dovele do još dubljih podela, umesto da se razgovaralo o egzistencijalnim pitanjima.

- Ne bih ulazila u sadržaj preporuka Komisije za suočavanje s prošlošću, očito su to pitanja oko kojih ćemo se teško složiti - konstatovala je predsednica.

Istakla je da je Hrvatska „na dnu“ kad je reč o novim članicama EU, uverena da će uskoro čak početi i da veoma zaostaje za njima.

- Možemo biti puno ambiciozniji, licno sam vrlo ambiciozna osoba i volim ambiciozne projekte - kazala je šefica hrvatske države. Iznela je i zamerku da je Hrvatska spora u donošenju odluka, što ona, kako je rekla, ne razume.

Smatra da je ponekad bolje doneti i pogrešnu odluku pa je ispravljati, nego ne donositi nikakvu i čekati, jer to, poručila je, unosi nervozu među investiture. Iako, Grabar Kitarović nikoga nije imenovala, upitana da li opet kritikuje rad vlade Andreja Plenkovića, rekla je da to nije bila njena namera.

Naravno, pratim njihov rad i moram biti kritična u ime hrvatskih građana koji su me izabrali. Ali svi ovi problemi o kojima često govorim nisu nastali preko noći i nisu nastali u poslednjih godinu i po, već su posledica pogrešnog rada tokom decenija - rekla je.

Razume, kazala je, devedesete, ratno stanje, ali je nakon toga propušte veliki talas ulaganja zemalja u tranziciji.

- To nije kritika vlade, nego ukazivanje na probleme koji postoje u društvu - rekla je Grabar Kitarović.

Smatra da je potrebno donositi hrabre odluke, ići u bolne reforme, koje bi presekle aktuelno stanje i otklonile bol društva.

- Previše je energije ipak otišlo na probleme s Agrokorom. Ne poznajem lično novog poverenika, ali pozdravljam odluku da je došlo do promena - rekla je procenjujući da je „vladajuća većina previse sigurna“, ali i da u odnose strana ipak ne želi da se meša.

Grabar-Kitarović je rekla da, prema informacijama koje ima, konačna odluka o nabavci vojnih aviona, još nije doneta.

- Trebalo je odluku doneti još pre dve godine. Tu sam, čekam, spremna sam da sazove sednicu Saveta za odbranu, a konačna je odluka na vladi - zaključila je Kitarović.

#EU

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

'