AKTUELNO

Obećanja kandidatima i potencijalnim kandidatima moramo ispuniti jednako kako što te države moraju ispuniti zadate uslove i kriterijume i sprovesti potrebene reforme, poručio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković u Strazburu.

Plenković je, govoreći o budućnosti Evrope u obraćanju Evropskom paralamentu, podsetio na zahtevan proces pristupanja Hrvatske EU, ali i na sve dobrobiti koje je ta zemlja dobila članstvom u EU.

- Hrvatska je dokazala transformativne snage koje nosi EU, ali i dokaz da je je EU mirnovni projekat koji snažno pridonosi pomirenju. Tu privlačnu snagu trebamo iskoristiti kako bi svoje okruženje učinili boljim i otpornijim, a sebe jačim sigurnijim i prosperitenijim - izjavio je Plenković.

On je naglasio da, pored ”šest najbližih susednih država” Hrvatske, i Turska, ali i deo šireg susedstva, ima aspriracije ulaska u EU. ”U Jugoistočnoj Evropi mi se suočavamo sa velikim izazovima bezbednosti. Zato je od staretškog intersa za sve u EU da se uzme u ozbir stvaranje prostora mira i stabilnosti koji će služiti demokratiji i vladavaini prava za sve u regionu i šire. Ovo je apsolutno neophodno kako bi zaštitili naše evropske građane kako bi oni mogli da iskoriste sve mogućnosti”, poručio je hrvatski premijer u svom govoru o budučnosti Evrope.

Naglasio je da pozdravlja novu Sretegiju proširenja, pri čemu je psoebnu pažnju posvetio situaciju u BiH.

Hrvatski premijer je najvio da će Hrvatska u prvoj polovini 2025. godine pruzeti po prvi put predsedavanje Savetom EU i da će joj proširenje biti jedan od prioriteta.

Plenković kaže da se njegova zemlja već zalaže i pomaže napredak svojih suseda na EU putu i najavio da će tako biti i ubuduće.

- Hrvatskaće biti most koji će da se zalaže za dalje proširenje - poručio je Plenković.

On je govoreći pred Evropskim paralamentom u Strazburu naglasio da bilatralni problemi ne smeju da usporavaju pristupanje zemalja EU i dodao da Hrvatska bolje od većine u EU zna kako izgleda izgubiti vreme u pristupnom procesu.

Plenković je najvio da će tokom svog predsedavnja Savetom EU Hrvatska nastaviti posao koji sada radi Bugarska.

- Moja ambicija jeste da i u 2020. oganizujemo samit sa Zapadnim Balkanom, jer budućnost naših suseda koja je vezana za EU dobra je i za Hrvatsku - zaključio je Plenković.

#Andrej Plenković

'