AKTUELNO

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta Linta saopštio je danas da hrvatska ministarka spoljnih poslova Marija Pejčinović Burić "bezočno laže" kada kaže da Hrvatska čuva istinu o žrtvama u Jasenovcu, kroz postavku u Spomen području Jasenovac.

-Navedena postavka prikazuje da je Jasenovac u suštini bio radni logor za zatvorenike, a ne fabrika smrti u kojoj su ustaše izvršile zločin genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima na najstrašnije i najmonstruoznije načine koji ljudski um uopšte može da pojmi - ističe se u saopštenju.

Linta je, takođe, osudio kao "proustaške" izjave Marije Pejčinović Burić da Srbija iznosi lažne podatke i manipuliše žrtvama u Jasenovcu i da se nada da će Srbija prestati sa tom retorikom i okrenuti se evropskoj budućnosti.

- Vrhunski je bezobrazluk da Marija Pejčinović Burić uspoređuje jednog od vođa antifašističkog pokreta u Drugom svetskom ratu Dražu Mihajlovića, koji je bio ministar vojni u izbegličkoj Vladi u Londonu, sa ozloglašenim ratnim zločincem i najvernijim saveznikom Adolfa Hitlera Antom Pavelićem - istice se u saopštenju.

Prema Lintinim rečima, jasno je kao dan da je Marija Pejčinović Burić, kao i mnoge njene kolege, "pristaša zločinačke ustaške ideologije koju su u Hrvatskoj obnovili Franjo Tuđman i HDž 1990. godine".

- Tuđamnov proustaški režim je izvršio agresiju na Jugoslaviju i Srbe u Hrvatskoj s ciljem stvaranja Velike Hrvatske bez ili sa što manje Srba - dodaje se u saopštenju Linte.

On je, takođe, nazvao "besramnom" izjavu Marija Pejčinović Burić da osuđuje zločine svih represivnih režima, ocenivši da se njome suštinski negira genocidni karakter Nezavisne Drzave Hrvatske.

- To je prvi korak ka rehabilitaciji ustaških zlikovaca koji se u Hrvatskoj faktički već smatraju borcima za hrvatsku slobodu, a ne najvećom ljagom i sramotom u istoriji hrvatskog naroda - ističe Linta u saopštenju.

#Miodrag Linta

'