AKTUELNO

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je večeras Srbiju da izložbom o Jasenovcu, u sedištu UN u Njujorku, "manipuliše i plasira lažne podatke”, te da stradanje žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata koristi u "propagandne svrhe".

- Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka - saopšteno je HINI u tom resoru.

Stav hrvatskog ministarstva objavljen je nakon što su mediji obelodanili da je Hrvatska na sve načine pokušavala da spreči izložbenu postavku o Jasenovcu, ali je odustala kada je lično generalni sekretar UN Antonio Guteres odobrio otvaranje izložbe o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Zvanični Zagreb je diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se sa takvim zahtevom obratili i Guteresu.

Njima je, kako se navodi, bila sporna fotografija Alojzija Stepinca i njegova strašna misija u pokatoličavanju Srba, kao i isticanje broja nastradalih o kojem se govori u filmu koji je deo postavke.

Posle ovog manevra Zagreba usledila je brza reakcija srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, koji je od UN tražio i dobio zvanično odobrenje da izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" može da se organizuje.

Izložba će biti otvorena večeras u Njujorku, a otvoriće je Dačić.

Hrvatsko ministarstvo ne poriče da je pokušalo da onemogući otvaranje izložbe.

U saopštenju, naime, MVEP priznaje da su, kako kažu, UN upozorili na pokušaj plasiranja “lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni da iz postavke uklone najgrublje falsifikate".

- Organizovanje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi - navodi se u saopštenju MVEP.

Iz tog resora negoduju zbog toga što, kako kažu, hrvatske institucije, stručnjaci i Spomen područje Jasenovac nisu bili ni obavešteni o izložbi, iako se izložba najvećim delom odnosi na događaje koji su se dogodili na području Hrvatske.

- Izražavamo duboko poštovanje prema svim žrtvama ustaškog režima iz Drugog svetskog rata te najsnažnije osuđujemo sva njegova zlodela, posebno zločine izvršene prema žrtvama stradalim u logoru Jasenovac - navodi se u saopštenju MVEP.

MVEP dodaje da istovremeno i “upravo iz pijeteta prema ovim žrtvama, smatra potpuno neprihvatljivim korišćenje stradanja u Jasenovcu u dnevnopolitičke, propagandne svrhe".

#Hrvatska

#Izložba

#Jasenovac

'