AKTUELNO

Tomašić je kazala da vlada mora da onemogući Slovence u tome da bilo kome pišu kazne u hrvatskim vodama, pa makar u tome koristila silu.

Predsednica Hrvatske konzervativne stranke i poslanica u Evropskom parlamentu Ruža Tomašić pozvala je danas vladu Hrvatske da silom odbrani morsku granicu sa Slovenijom i da policijom i vojskom odgovori na postupke slovenačke policije protiv hrvatskih ribara u spornom Piranskom zalivu.

Tomašić je kazala da vlada mora da onemogući Slovence u tome da bilo kome pišu kazne u hrvatskim vodama, prenosi Hina.

- Akcije slovenačke policije, u onome što su do rešenja graničnog spora hrvatske vode, protivzakonite su i naša policija, a po potrebi i vojska, na to trebaju da reaguju - objavila je Tomašić na svojoj internet strani.

Prema njenim rečima, žao joj je što su se Slovenci odlučili "na ovaj jednostrani i pomalo sirovi potez, ali niko ih na to nije prisiljavao".

- Izabrali su da na silu rešavaju spor pa se sa silom moraju i suočiti - istakla je Tomašić.

Evropska poslanica je hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću poručila da bude odlučan, a ministru branitelja Tomislavu Medvedu "mudar i smiren", misleći na ultimatum koji su branitelji dali vladi za rešenje spora sa Slovenijom.

Slovenačka policija najavila je visoke kazne protiv hrvatskih ribara zbog lova u delu zaliva koji Ljubljana, po odluci međunarodne arbitraže, smatra slovenačkim, što Zagreb odbacuje i tvrdi da je to hrvatska teritorija.

#Hrvatska

#Ruža Tomašić

#Slovenija

'