AKTUELNO

Hrvatska će ovog meseca dobiti prvu slikovnicu o istopolnim porodicama, a tim povodom Udruženje Vigilare danas je uputilo ministarki nauke i obrazovanja Blaženki Divjak otvoreno pismo u kojem ocenjuje da se radi o političko-ideološkoj agendi i pita hoće li dozvoliti ulazak slikovnice u vrtiće i škole.

Izdavač slikovnice je Udruženje Dugine porodice, a kako se navodi, plan je da se slikovnica donira zainteresovanim vrtićima i školskim bibliotekama u širom zemlje, prenosi Hina.

U pismu Udruženje Vigilare pita ministarku da li će dozvoliti ulazak te sporne literature u hrvatske vrtiće i škole, da li je za hrvatsku decu dobro da se u vaspitno-obrazovnim ustanovama distribuira literatura koja nema odobrenje stručnih tela, da li će direktori moći da odbiju ovakvu donaciju i hoće li njeno ministarstvo stati iza njih u potencijalnim tužbama za "diskriminaciju".

Udruženje je pitalo ministarku i da li smatra da bi roditelji trebali da imaju pravo glasa o tome hoće li se njihovo dete u nastavi služiti ovom slikovnicom i da li smatra da je primereno da udruženja civilnog društva samoinicijativno u vrtiće i škole dostavljaju literaturu koja bi se potencijalno koristila u nastavi.

Sa druge strane, u Udruženju Dugine porodice kažu da ne planiraju da samoinicijativno šalju slikovnicu "Moja dugina porodica" i da će rado poslati slikovnicu svim osobama koje im se jave i pokažu interesovanje.

- Već smo dobili pitanja roditelja, pojedinih vaspitno-obrazovnih radnika i ponekih ustanova i organizacija koje žele svoj primerak slikovnice, drago nam je da vidimo da se prepoznaje vrednost slikovnice u širenju razumevanja, tolerancije, poštovanja - rekao je koordinator Udruženja Daniel Martinović.

Kako se navodi, slikovnica će biti besplatna, a digitalna verzija slikovnice biće dostupna na internet stranici udruženja.

Pročitajte još: Severoistok DRŽAVE NA UDARU meteorološke “ciklon bombe”

#Homoseksualci

#Hrvatska

'