AKTUELNO

On se na tom sudu sporio s bivšim ministrom obrazovanja, srpske nacionalnosti, Željkom Jovanovićem, koji ga je tužio zbog diskriminacije i uznemiravanja.

Nekadašnjem čelniku zagrebačkog Dinama Zdravku Mamiću odbijena je žalba na županijskom sudu u Varaždinu.

On se na tom sudu sporio s bivšim ministrom obrazovanja, srpske nacionalnosti, Željkom Jovanovićem, koji ga je tužio zbog diskriminacije i uznemiravanja.

U presudi se navodi da su Mamićeve izjave diskriminatorske jer impliciraju da hrvatski građani srpske nacionalnosti ne bi smeli zbog svog nacionalnog porekla da obavljaju funkciju ministra.

Sud je odlučio da je Mamićeva žalba neosnovana i odbijen mu je zahtev za naknadu troškova sastava odgovora na žalbu.

Jovanović u izjavi za medije kaže da je ovo značajan dan za njega lično, ali i za Hrvatsku zato što je pravosnažnom presudom pokazano da se u Hrvatskoj niko ne može diskriminisati po nacionalnoj, verskoj, polnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti.

Podsetio je i da ga je Mamić sramotno vređao zato što je Srbin, i da je govorio da ne može da bude ministar obrazovanja i nauke u Hrvatskoj.

- Jer je to tako važan resor u Hrvatskoj da ga ne može voditi niko drugi osim neko ko je recimo Hrvat, ko ne pripada nijednoj drugoj nacionalnosti. Ta njegova uvreda, uz sve ostalo što je izgovorio čega se ne želim ni prisećati, je nešzo na šta sam ja kao građanin, kao lekar, kao političar, kao socijaldemokrata morao da reagujem i suprostavim se takvim uvredama koje ne priliče modernoj hrvatskoj državi - istakao je Jovanović.

Bivši ministar prosvete nada se i da će se, nakon ovog slučaja, svi u Hrvatskoj ponašati drugačije i poštovati druge ljude bez obzira na nacionalnu, versku i polnu pripadnost.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da je Mamić izjavom iz 2013. povredio Jovanovićevo dostojanstvo na osnovi nacionalnog porekla te da je počinio diskriminaciju uznemiravanjem. Mamiću je naloženo da Jovanoviću nadoknadi parnične troškove od 11.075 kuna (oko 1.500 evra).

Mamić je 2013. rekao da Jovanović "ima krvna zrnca u sebi koja se pretežu na ono što mrzi sve hrvatsko" te izrazio zaprepašćenje da "čovek koji je Srbin i čovek koji nikada u životu nije radio u nauci, prosveti, u sportu, osim što je... bio dizač tegova" obavlja ministarsku dužnost u "najvažnijem resoru u državi".

#Kazna

#Sud

#Zdravko Mamić

'