AKTUELNO

U očekivanju konačnog dogovora najviših zvaničnika Hrvatske i Slovenije o početku primene arbitražne presude o razgraničenju dve države u Piranskom zalivu, hrvatski premijer Andrej Plenković iz Brisela poručuje da bi napredak bio postignut ako bi se na sto stavila nesporna pitanja za obe strane, uz dogovor o poseti slovenačkog premijera Mire Cerara Zagrebu.

Ranija poseta slovenačkog premijera Cerara Zagrebu je odložena, jer Hrvatska ne prihvata razgovor o implementaciji arbitražne presude, na čemu Slovenija insistira.

Plenković je rekao i da Hrvatska na tu temu razgraničenja sa Slovenijom gledao kao na granično pitanje koje je otvoreno od dana proglašenja nezavisnosti dveju država.

- Mi na to gledamo kao na otvoreno granično pitanje, koje je s nama od 25. juna 1991. Naše je načelo jasno: republičke granice iz tog vremena treba da postanu državne. Želimo to pitanje da rešimo. Stav Sabora je jasan, stav politike isto tako - naveo je Plenković.

Dodao je, međutim, da postoje mnogi aspekti gde su predstavnici dveju država "vrlo blizu dogovora", rekao je Plenković uoči susreta sa Cerarom u Briselu, gde obojica prisustvuju poslednjem samitu evropskih lidera u ovoj godini.

Prvo bi, kaže, trebalo dogovoriti dolazak kolege Cerara u Zagreb,prenose hrvatski mediji.

Prema njegovim rečima, rokov do kraja godine o kojima se govori vezani su za arbitražnu presudu, ali budući da je Hrvtaska iz tog procesa izašla, ona ne glada na njih na isti način kao što na to gleda Slovenija.

- Ono što je po meni važno je da mi dogovorimo njegovu posetu Zagrebu, da stavimo na sto jasnu našu i slovenačku poziciju i da pokušamo da približimo stavove kada je reč o onim delovima graničnog pitanja gde nisu sporni stavovi jedne i druge zemlje. To bi bio napredak u ovom trenutku - dodao je Plenković.

Slovenački premijer Cerar izjavio je novinarima da se odvija "vrlo intenzivan dijalog" i da do sada nije bilo napretka.

- Naš stav je da moramo da razgovaramo o implementaciji arbitraže, na tome dosledno istrajavam. I očekujem da će Hrvatska sa svoje strane napraviti korak ka približavanju tom stavu i da ga na kraju i prizna - rekao je Cerar.

#Andrej Plenković

#Miro Cerar

#Zagreb

'