AKTUELNO

Pupovac je pri glasanju u Saboru, za zakon u kom se između ostalog, kaže da je agresiju na Hrvatsku izvršila Srbija uz pomoć dela srpskog naroda u Hrvatskoj, bio uzdržan, i rekao da je to bila poruka da je protiv.

Sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u telefonskom razgovoru na njegov poziv podelio sam zabrinutost povodom negativnih posledica Zakona o pravima branitelja vrlo brzo pošto je taj propis usvojen, kaže lider SSDS i predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

Pupovac je pri glasanju u Saboru, za zakon u kom se između ostalog, kaže da je agresiju na Hrvatsku izvršila Srbija uz pomoć dela srpskog naroda u Hrvatskoj, bio uzdržan.

Pupovac u izjavi za "Novosti" svoj potez objašnjava ovako:

- Naše suzdržano držanje bilo je poruka da smo protiv. To smo jasno rekli i tokom rasprave. Zakon je prošao dva čitanja i u oba sam izneo neslaganje sa više neprihvatljivih stvari. Jedna od njih je da se donose istorijske ocene o ratnim događajima u raspadu zajedničke države. Zakoni utvrđuju normativne vrednosti a ne istorijske istine-

On navodi da se rasprava vodila dan posle haške presude i samoubistva Slobodna Praljka, u izrazito usijanoj atmosferi.

Pupovac je u Saboru ukazao da će sporna odredba obnoviti ratne traume, narušiti međudržavne i međuetničke odnose, da je njome zadržana stigmatizacija Srba i da će ohrabriti ekstreme koji na ratnim traumama žele da kontrolišu procese izgradnje normalnih odnosa između Hrvata i Srba i Hrvatske i Srbije.

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#Milorad Pupovac

'