AKTUELNO

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas, komentarišući presude Haškog tribunala šestorici bosanskih Hrvata, da Hrvatska nije nikog napala i nije bila agresor, već je "Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu napala Miloševićeva Srbija i tzv. JNA" i to su, kako je ocenila, "notorne činjenice".

Republika Hrvatska je imala ključnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije, oslobodila je velike delove BiH, sprečila je ponavljanje Srebrenice u Bihaću, izjavila je Grabar Kitarović u obraćanju javnosti.

Na početku je izrazila je saučešće porodici osuđenog generala Slobodana Praljka, koji je u sudnici Tribunala u sredu popio otrov.

- Njegov čin duboko je u srce pogodio hrvatski narod - izjavila je ona.

- Kao predsednica Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno želim poručiti da se juče u Hagu nije izricala presuda Republici Hrvatskoj niti hrvatskom narodu u BiH - rekla je Grabar Kitarović.

Prema njenim rečima, Hrvatska nije bila agresor, nego je najviše učinila za opstanak celovite BiH, a hrvatski narod prvi se odbranio od velikosrpske agresije braneći svoj opstanak.

Mi, Hrvati moramo imati snage priznati da su neki naši sunarodnici u BiH počinili zločine i za to moraju odgovarati. Nepravedno je što na isti način nisu kažnjeni bošnjački i srpski zločini nad Hrvatima u BiH, navela je Kitarović u govoru koji prenosi Indeks.hr.

Nažalost, dodala je ona, nameće se zaključak kako je Haški sud propustio ostavriti svoju u donošenju pravde za žrtve zločine. Očito je upao u zamku pogreške tumačenja svog zadatka i postavio se kao politički arbitar, a ne kao pravosudno telo.

- Sve ratne strahote koje su pogodile Hrvatsku i BiH imale su isto ishodište u zločinačkom režimu Slobodana Miloševića. Nažalost, nalogodavaci nisu procesuirani i kažnjeni - izjavila je Grabar Kitarović.

Svi u BiH, a posebno Hrvati i Bošnjaci u Federaciji, moraju se izdići iznad toga, za oba naroda. Pozivam sve da se presuda ne bi zloupotrebljavala, nego da ona bude kraj jednog i početak drugog razdoblja, navela je Grabar Kitarović.

Ona je najavila da će u najskorije vreme posetiti Bosnu i Hercegovinu, kako ova presuda ne bi ugrozila odnose između dve države.

Grabar Kitarović je istakla da je Hrvatska, uz SAD, najviše učinila da BiH opstane kao suverena država i podsetila da je "Hrvatska, na čelu s Franjom Tuđmanom, u potpunosti priznala referendum o samostalnosti".

Ona je navela i da je, za vreme rata Hrvatska primila nekoliko hiljada izbeglica iz BiH i da je najveći deo humanitarne i vojne pomoći za BiH stigao upravo preko Hrvatske.

Pozvala je Hrvatice i Hrvate u BiH da ostanu mirni i dostojanstveni i ocenila da u kriznim vremenima posebno treba voditi računa o izjavama i postupcima.

"Danas vidimo koliko su nas koštali neodgovorni postupci i izjave nekih bivših hrvatskih funkcionera. Niko drugi, pa ni Haški sud, neće pisati našu istoriju", poručila je predsednica Hrvatske.

- Želim da svu nesreću koju je na ovim prostorima prouzročila velikosrpska agresija ostavimo polako iza sebe. Odajući počast svim žrtvama, osuđujući sve zločine ali gledajući pre svega i iznad svega u budućnost - istakla je ona.

#Hrvatska

#Kolinda Grabar Kitarović

'