AKTUELNO

Hrvatski premijer Andrej Plenović je na početku današnje sednice vlade ponovo izrazio saučešće porodici haškog osuđenika za ratni zločin, Slobodana Praljka, koji je u sudnici haškog tribunala po izricanju presude popio otrov, nakon čega je umro u obližnjoj bolnici.

Prethodno, Praljku je potvrđena prvostepena presuda kojom je on bio osuđen na 20 godina zatvora, od kojih je praktično već odležao 13,5 godina.

Praljku je suđeno u okviru slučaja "Prlić i osatali", a jučerašnja konačna presuda osim što je potvrdila prvostepene presude od ukupno 111 godina zatvora za "hercegbosansku šestorku", utvrdila je da je Hrvatska izvršila međunarodnu agresiju na BiH, te da je na čelu sa tadašnjim državnim vrhom, pre svega predsednikom Franjom Tuđmanom, počinila udruženi zločinački poduhvat sa ciljem etničkog čišćenja dela BiH.

"Izražavam saučešće porodici. Iz moralnih razloga sam je sebi oduzeo život, to je događaj bez presedana. On je na neki način uputio poruku kako doživljava presudu koja je i po našem sudu nepravedna", naveo je Plenković na sednici vlade.

Premijer je rekao da vlada izraža saučešće i prema svim žrtvama, prem svim zločinima koji su počinjeni bez obzira ko je počinitelj. "Mislim da smo kao država u ovom postupku pokušali dati maksimalan napor da se doprinese informacijama", rekao je Plenković ne precizirajući šta pod tm misli.

Inače, on je juče na vanrednoj konferenciji za novinare u Zagrebu najavio da će Hrvatska ispitati sve mehanizme, pa i obraćanje Savetu bezbednosti UN, kako bi osporila presudu koja se odnosi na udruženi zločinački poduhvat.

Hrvatska politička scena je prilično podeljena nakon jučerašnjeg Praljkovog spektakularnog, gotovo filmskog samoubistva ispijanjem otrova u sudnici Haškog tribunala, što je u drugi plan praktično bacilo suštinu ove haške presude, a to je udruženi zločinački pduhvat na čelu sa Tuđmanom.

Jučerašnja sednica Sabora je, na primer, prekinuta nakon ove vesti iz Haga a na sporadične predloge da se održi minut ćutanja u čast osuđenom za ratni zločin, deo poslanika se pobunio imajući u vidu upravo tu činjenicu sadržanu u pravosnažnoj presudi Haškog tribunala.

#Andrej Plenković

#Slobodan Praljak

#Vlada

'