AKTUELNO

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je 39. od 100 najmoćnijih žena, a na 14. mestu kada je reč o najmoćnijim političarkama sveta po izboru časopisa Forbs.

Na Forbsovom portalu za Grabar Kitarović, koja prema najnovijim istraživanjima u Hrvatskoj gubi poverenje građana i ono je u ovom trenutku manje nego što je imao njen prethodnik Ivo Josipović u poslednjoj godini mandata, piše da je ona i ove godine nastavila da gradi svoje ime na međunarodnoj sceni.

- Sarađivala je s američkim predsednikom Trampom i SAD na projektu izgradnje postrojenja za uvoz ukapljenog plina na ostrvu Krku, kojim bi se godišnje isporučivalo do dve milijarde kubnih metara plina, što bi trebalo povećati energetsku zavisnost Evrope od Rusije - navodi se u obrazložnju.

Dodaje se i da se hrvatska predsednica prošle godine sastala sa iranskim predsednikom Hasanom Rouhanijem.

Što se tiče mesta na dve liste na kojima se nalazi, hrvatska predsednica je, ma primer, ispred škotske premijerke Nikol Sturgeon, popularnih pevačica Bjons i Tejlor Svift, bivše američke državne sekretarke i kandidatkinje za predsednicu SAD HIlari Klinton, književnice J.K. Rolings...

Nejasno je, međutim, na koji period se odnose liste, jer se hrvatska predsednica krajem prošlog meseca, tokom višednevne posete Rusiji, sastala sa predsednikom Vladimirom Putinom, pa je pitanje da li je i taj susret "vrednovan" i da li je podigao ili smanji rejting, s obzirom na zapadna mišljenja o Putinu.

#Kolinda Grabar Kitarović

'