AKTUELNO

Mesta za njih su rezervisana u MUP-u, pravosuđu, kulturi i obrazovanju.

Vođstvo Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i premijer Andrej Plenković postigli su politički sporazum o ulasku predstavnika srpske manjine u Vladu Republike Hrvatske.

Kako navodi Jutarnji list, sporazum uključuje četiri mesta državnih sekretara i pomoćnika ministara za predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj - u ministarstvima unutrašnjih poslova, pravosuđa, kulture i obrazovanja.

Predviđen je i početak intenzivnijeg zapošljavanja Srba u javnim preduzećima i državnim agencijama koje se bave problematikom prognanih Srba.

Na razgovorima s Plenkovićem kao pregovarači učestvovali su Milorad Pupovac i Boris Milošević, nekadašnji pomoćnik ministra uprave Arsena Bauka, a imenovanja pomoćnika ministara i državnih sekretara trebalo bi da uslede tokom iduća dva ili tri sedmice.

Kako saznajemo, većina budućih članova Vlade dolazi iz redova SDSS-a.

Ovo nije prvi slučaj participacije pripadnika srpske manjine u hrvatskim vladama jer je u mandatu Ive Sanadera funkciju potpredsednika nosio Slobodan Uzelac, a SDŠ je još imao dva državna sekretara i desetak pomoćnika i savetnika u raznim ministarstvima.

Nakon toga situacija se promenila. Iako je SDSS podržavao Kukuriku Vladu, jedino je Boris Milošević je učestvovao u njoj, dok u Vladi Tihomira Oreškovića nije bilo srpskih predstavnika.

Stvar je u tome da je ustavni zakon o pravima manjina neodređen, tako da ga svaka vlast može da čitati kako želi, i onda odluči hoće li neke manjinske predstavnike imenovati u Vladu, navodi se na portalu Jutarnjeg lista

S. M.

#Hrvatska

#Srbin

#Vlada

'